Vräks efter tio år med falskt hyreskontrakt

Odilia Silva blev lovad ett förstahandskontrakt. Nu slängs hon och barnen ut från sitt hem efter tio år, sedan det visat sig att hyreskontraktet var falskt. Vuxne sonen Bastian Silva har kämpat för att mamma ska få bo kvar.
Odilia Silva blev lovad ett förstahandskontrakt. Nu slängs hon och barnen ut från sitt hem efter tio år, sedan det visat sig att hyreskontraktet var falskt. Vuxne sonen Bastian Silva har kämpat för att mamma ska få bo kvar.
Andrahandsmarknaden är full av fallgropar. Odilia från Bro bodde i tio år på ett falskt kontrakt. Nu slängs hon och barnen ut.

Odilia Silva fick erbjudandet om lägenheten 2006. Hon berättar att mannen som hyrde ut uppgav att kontraktet skulle omvandlas till hennes förstahandskontrakt efter två år.

– Han upprepade hela tiden att lägenheten skulle bli min. ”Inga problem”, sa han.

Men åren gick och Odilia Silva fick aldrig något förstahandskontrakt. Hyran höjdes däremot hela tiden. En tusenlapp här, några hundralappar där. Mannen tog ut 1 200 kronor extra i månaden, rakt ned i fickan.

En dag, när Odilia Silva behövde få en del reparationer gjorda i lägenheten, upptäckte hyresvärden Graflunds att kontraktet var svart. Några veckor senare dök det upp ett brev i hennes brevlåda, där de krävde att hon flyttade från lägenheten.

Kort därefter kom de tillbaka för att byta lås.

– De frågade varför jag inte hade flyttat ut. Men jag hann aldrig förbereda mig. Vart skulle jag ta vägen?

Odilia Silva arbetade inom hemtjänsten fram till september. Nu gör hälsan att hon inte längre får arbeta. Efter tre strokes sa läkarna stopp. Hon har ställt sig i bostadskö och scannat nätet efter andrahandsannonser. Men sjukpenningen räcker inte för att betala hyran.

– De som hyr ut vill helst ha pengarna på en gång, med deposition. Jag har ingen chans att betala i tid.

Hon har försökt ta kontakt med mannen som hyrde ut lägenheten, men efter kravbrevet från Graflunds går han inte att få tag på.

– På ett sätt är jag tacksam för att han gav mig en bostad. För en ensamstående mamma är det svårt att få tag på ett boende. Samtidigt är jag besviken och arg för att jag aldrig blev varnad. Jag har blivit lurad på både pengar och mitt hem.

Hon har varit i kontakt med Hyresgästföreningen och Hyresnämnden, men eftersom förstahandsinnehavaren har vräkts kan de inte hjälpa henne.

Nu går dagarna åt att undvika Kronofogden. Enligt det senaste beslutet har familjen tio dagar på sig att flytta ut.

– De har varit här och knackat på tre gånger. Vi är som gömda i vår egen lägenhet. Varje gång jag hör att någon är vid dörren börjar jag darra. Jag är rädd att de ska ha bytt ut låset nästa gång när jag kommer hem.

Hon har redan börjat packa. Inredningen i köket och sovrummet ligger i lådor.

– Jag är rädd att de ska komma från ingenstans och att jag inte ska hinna få med mig mina saker. Det här har varit mitt hem i tio år. Jag kan inte bara ställa mig upp och lämna allt.

Socialtjänsten i Upplands-Bro har försökt hjälpa henne att ta över kontraktet. Men Graflunds säger nej. Beslutet är taget.

Om hon inte hittar någon annan lägenhet måste hon och barnen flytta in på vandrarhem. I nuläget har de inte rätt till någon sociallägenhet, eftersom det inte finns någon missbruksproblematik eller liknande i familjen.

Anne Egnell är enhetschef på vuxenenheten på socialkontoret i Upplands-Bro kommun.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa en hyresgäst som blivit lurad, bland annat genom att ge dem tips på hur de kan söka lägenheter på egen hand. Det händer också att vi erbjuder plats på vandrarhem eftersom det är väldigt svårt att få tag på ett boende.

Många vandrarhem är fulla och Anne Egnell känner inte till några vandrarhem i Upplands-Bro. Det innebär att Odilia Silva och hennes 12-åriga dotter kan behöva flytta utanför kommunen.

Mitt i har utan framgång sökt hyresvärden Graflunds för en kommentar. Vi har även försökt nå den vräkta mannen, men inga signaler går fram på de nummer som står på kontraktet.