Min lokala hjälte

Vräks för att ha renoverat utan lov

Det nyinflyttade paret på Östermalm blåste ut både kök och badrum. Men de hade inte underrättat hyresvärden. Nu hotas familjen av vräkning.

För en tid sedan fick den över 100 kvadratmeter stora lägenheten på Östermalm nya hyresgäster.

I badrummet fanns då mögel och en medlem i den nya familjen ska snart ha fått allergibesvär, berättar tidningen Hem&Hyra.

Familjen menade att det inte gick att bo i lägenheten och kontaktade därför hyresvärden för att få hjälp med renovering.

Men när hyresvärden kort därefter kom till lägenheten gjordes en oväntad upptäckt. Hela köket och badrummet var enligt värden redan utblåst. Och köksfläkten, som reglerade hela bostadens ventilation, var borttagen. Dessutom ska golv ha rivits upp och en vägg tagits ned.

Renoveringarna gjordes utan hyresvärdens tillåtelse, och hyresnämnden i Stockholm har nu beslutat att familjen ska vräkas.

– Det är ovanligt att någon vräks för att ha renoverat utan lov. Det rör sig om färre än ett fall per år, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist vid Hyresgästföreningen.

– Jag tror även att det är ovanligt att hyresgäster renoverar i smyg utan att någon kommer på dem.

Hyresgäster får generellt sett bara måla, tapetsera eller byta kökslådor. Men då ska de även vara beredda på att återställa till det gamla när de flyttar ut om det är hyresvärdens önskemål.

– Man får inte ändra planlösning eller göra andra större ingrepp på fast inredning utan lov från värden, säger Susanna Skogsberg.

Paret har överklagat hyresnämndens beslut om vräkning till Svea hovrätt.

– Hyresnämndens beslut är väl hårt eftersom jag inte tycker att mina klienter åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäster tillräckligt mycket för att de ska vräkas, säger parets advokat Johan Petri.

– Eftersom de påpekade bristerna för hyresvärden, och denne var passiv, menar jag att min klient har haft självhjälpsrätt enligt hyreslagen.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt hyresvärdens juridiska ombud.

Det är ovanligt att någon vräks för att ha renoverat utan lovsusanna skogberg, förbundsjurist