Under förra året minskade vräkningar av barnfamiljer i Stockholms stad med 70 procent jämfört med 2022, vilket innebar att antalet familjer som tvingades lämna sina hem sjönk från 38 till 12 stycken.

Detta skiljer sig åt från trenden både i länet och nationellt, där antalet vräkta barnfamiljer har ökat.

– Vi har lagt in skrivningar i budget om att vi aktivt ska arbeta för att förhindra vräkningar av barnfamiljer. Det är mycket glädjande att se att arbetet vi har gjort gav fint resultat förra året, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd.

Gör hembesök

Farsta sticker särskilt ut med sina effektiva metoder för att förebygga vräkningar.

Där inleds arbetet redan vid första indikationen från hyresvärden om eventuella skulder eller störningar. Man har två hyresrådgivare som arbetar nära familjerna, både genom brevkontakt och uppsökande verksamhet.

Ida Stridsberg, enhetschef Farsta stadsdelsförvaltning.

Ida Stridsberg, enhetschef Farsta stadsdelsförvaltning.

Privat

Dessutom jobbar man tätt ihop med hyresvärdar och kronofogden, med regelbundna avstämningar och gemensamma hembesök vid behov.

– Det är ganska specifikt för oss, säger Ida Stridsberg, enhetschef på Farsta stadsdelsförvaltning.

"Ge hopp"

Hon förklarar att barnfamiljernas behov varierar men att de ofta saknar ett eget kapital att falla tillbaka på och anhöriga att vända sig till för stöd.

– Det finns inte så mycket hopp kvar om att skulden ska gå att lösa när vi kommer in, så mycket handlar om att ge hopp.

Av alla de fall som rapporterades till Farsta stadsdelsförvaltning angående hyresskulder och störningar under förra året, lyckades över 95 procent av familjerna behålla sin bostad. Inga barnfamiljer vräktes.

Alexander Ojanne (S) betonar att 100 procent är det slutgiltiga målet.

– Vi har en tydlig nollvision mot vräkningar av barnfamiljer och kommer aktivt att arbeta för att detta ska uppnås, säger han.