ANNONS

Tvingades flytta efter brand

- Jag rekommenderar alla att skaffa ett brandlarm med kameraövervakning, det larmar automatiskt, säger Lotta Alm.
- Jag rekommenderar alla att skaffa ett brandlarm med kameraövervakning, det larmar automatiskt, säger Lotta Alm.
Köket blev förstört av branden.
Köket blev förstört av branden.
Bara sotiga rester kvar av den edlhärjade micron.
Bara sotiga rester kvar av den edlhärjade micron.
En korslutning i mikrovågsugnen orsakade en brand i köket hos Sollentunabon Lotta Alm.

Trots att hon inte vållat branden blev hon uppsagd - med stöd av en 100 år gammal lag.
ANNONS

Den 17 februari 2015 började det brinna i Lotta Alms lägenhet i Viby.

Själv befann hon sig på jobbet, och när hon kom hem efter att en granne slagit larm fick hon en chock.

– Köket var eldhärjat och röken vällde ut. Men jag tänkte, jag är försäkrad så jag klarar mig nog, berättar hon.

Kort därefter kom nästa kalldusch. I ett rekommenderat brev meddelade bostadsrättsföreningen som hon hyrde av att hennes hyreskontrakt hade förfallit – trots att hon inte orsakat branden.

Enligt utredningen från Attunda brandförsvar orsakades branden med mycket stor sannolikhet på ett elektriskt fel i mikrovågsugnen.

– Det saknas ord för att beskriva hur det känns att råka ut för det här. Jag hade bott i lägenheten i 17 år, och när den ombildades hade jag inte råd att köpa så jag valde att stanna kvar som hyresgäst, berättar Lotta.

Tvisten hamnade i domstol, och i början av april förlorade Lotta mot föreningen i Attunda tingsrätt.

En drygt 100 år gammal lag ger nämligen en hyresvärd rätt att riva hyreskontraktet om lägenheten blivit så skadad att den inte användas.

– Lagens syfte var att skydda fastighetsägare från de tuffa ekonomiska konsekvenserna det innebar att bygga upp ett hus eller lägenhet efter en brand. Men idag är nästan alla fastigheter försäkrade, då är det inte rimligt att den bestämmelsen fortfarande är giltig, säger Susanne Wikström, jurist på Hyresgästföreningen som företrätt Lotta Alm i målet.

ANNONS

Bestämmelsen gäller för alla hyresvärdar, både privata och kommunala. Men i de allra flesta fall som Susanne Wikström stött på är det just bostadsrättsföreningar som utnyttjat möjligheten att riva ett kontrakt efter en brand.

– Det händer en eller ett par gånger om året här i länet. Det kanske inte låter så mycket, men för varje person som drabbas är det en dubbel tragedi. Många blir totalt traumatiserade, berättar Susanne Wikström.

Men faktum är att många fall hade kunnat undvikas. Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är sedan länge överens om att lagen behöver ändras, och 2006 togs det fram ett färdigt lagförslag.

– Alla var rörande överens om att kontraktet inte ska förfalla om hyresvärden har för avsikt att återställa bostaden och hyresgästen inte har varit vållande till branden. Men sedan hände inget mer, idag ligger det nog i en byrålåda på något departement, säger Susanne Wikström.

Lägenheten i Viby är nyrenoverad och har stått tom sedan november. Lokaltidningen Mitt i har sökt företrädare för föreningen för att fråga varför de valt att inte låta Lotta flytta tillbaka, men de har inte velat kommentera saken.

– Du får ringa till vår jurist, säger föreningens ordförande.

Juristen har dock inte kunnat nås.

Trots motgångarna har Lotta Alm inte gett upp. Tillsammans med sitt ombud Susanne Wikström har hon överklagat domen till Svea hovrätt.

– Jag måste göra allt som står i min makt för att kunna gå vidare med livet. Jag är kvar i den 17 februari 2015.

Idag hyr hon ett rum i andra hand. Förlorar hon blir hon bostadslös – och får betala ännu en rättegångskostnad som slår hårt trots en försäkring som täcker en del av summan.

– Jag trivs oerhört bra i Sollentuna och vill inget hellre än att flytta tillbaka till min lägenhet. Jag har bott sammanlagt 24 år här i Viby.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.