Vräktes för parabol – får skadestånd

Parabolen – en mänsklig rättighet.
Parabolen – en mänsklig rättighet.
Ännu en hyresgäst får ersättning eftersom hans mänskliga rättig­heter kränktes när han vräktes från sin bostad på grund av en parabolantenn.

Det hela började 2004 när tre par i Rinkeby vräktes eftersom­ de vägrade att montera ner sina para­boler på bostadsbolagets upp­maning.

Vräkningsbesluten överklagades i alla instanser i Sverige men möttes av avslag. När ett av paren överklagade till Europadomstolen blev det annorlunda. Domstolen, som bedömer om svensk lag strider mot de mänskliga rättigheterna, slog fast att vräkningen var ett intrång i informationsfriheten. Det fanns inget alter­nativ till parabol för att få tillgång till de utländska nyheter hyresgästerna var ute efter.

Paret som överklagade till Europadomstolen tilldömdes ersättning för flytten­ samt skadestånd från Sverige­ eftersom landet inte följt de mänskliga rätt­igheterna. Något senare­ fick ytter­ligare ett av de tre paren­ 15 000 kronor i skade­stånd, och nu är det alltså det tredje parets tur att få samma summa. Det beslutade Justitiekanslern i mitten av juni.

Men hur har då domen påverkat situationen för de som vill sätta upp para­boler?

Susann Wikström, jurist vid hyresgästföreningen, uppger att en ändring av lagen är på gång, men frågan har stått stilla i flera år. Enligt henne spelar det ingen roll. Europadom­stolens beslut påverkar ändå hur svenska domstolar ska döma.

– Om en hyresgäst sätter upp en parabol som inte skadar eller innebär en risk är det ingen grund för uppsägning. Vi rekommenderar våra medlemmar att inte sätta upp på fasaden. Har de balkong och det arrangeras säkert är det tillåtet, säger­ Susann Wikström.