Vreden växer mot värd

Den senaste veckans bränder och mordhot på Risingeplan i Tensta kan ha en koppling till ett växande missnöje bland hyresgäster.

”Sänk hyran ni kan dö annars” Orden klottrades på flera fasader natten till onsdagen förra veckan. Samtidigt sattes tre bilar och två sophus på Risingeplan i brand.

– Jag kan bekräfta att incidenterna är kopplade till varandra, säger Ulf Wahlroth, förundersökningsledare vid Västerortspolisen.

Vilka som ligger bakom är oklart. De hyresgäster på Risingeplan som Lokaltidningen Mitt i har talat med tycker att det är tråkigt med skadegörelse men det finns en förståelse för att det har eskalerat.

– Hyresvärden bryr sig inte. Vi har jättehöga hyror, dåligt renoverat och får ett dåligt bemötande. Det här kommer att bli värre om inte hyresvärden börjar lyssna på oss, säger Erol Gavgacioglu, som bott på Risingeplan i 15 år.

Det är Fastighets AB Tornet som är hyresvärd och vd:n Göran Wendel bekräftar att det har varit oroligt i området den senaste tiden.

– Det som hänt nu senast är skandalöst. Vi kräver att myndigheter tar sitt ansvar. Man kan inte belasta ett fastighetsbolag för det här, det handlar om samhällsproblem och inte bara om hyror, säger han.

Bolaget har polisanmält händelserna som rubriceras som grov skadegörelse.

– Vi kommer inte att sänka hyran. Jag har ingen förståelse för att man tycker att hyran är hög, vår hyra är inte högre än andra som gjort liknande renoveringar, säger Göran Wendel.

Men P-O Brogren, presstalesman vid Hyresgästföreningen, håller inte med.

– Många lägenheter är i dåligt skick och hyrorna är på tok för höga. En trea kostar cirka 8 500 kronor i månaden. Ett stenkast bort har Svenska bostäder gjort en liknade renovering och där är hyrorna 1 200 till 1 600 kronor lägre, säger han.

Hälften av Tornets över 500 lägenheter på Risingeplan renoverades mellan 2006 och 2009.

I samband med renoveringen höjdes hyran på initiativ av den tidigare fastighetsägaren Fabege AB. När Tornet tog över pågick redan en hyrestvist.

Hyresnämnden beslöt då att låta hyrorna vara enligt fastighetsbolagets önskan.

Orsaken till det tror P-O Brogren var att det då inte fanns liknande lägenheter att jämföra hyreskostnaderna med. Men det finns det nu.

– Vi ska ha ett möte i mitten av april med hyresgästerna för att få stopp på hot och skadegörelse. Det finns andra sätt att lösa detta på, säger han.

Även om hyrestvisten redan varit uppe i domstol kan ärendet prövas igen.

– Man kan begära sänkt hyra hur många gånger som helst. Säger hyresvärden nej så räcker det för att man ska ta upp ärendet i nämnden igen, säger P-O Brogren.

Rnhim Eygin, Khalid Nuradini och Erol Gavgacioglu har bott på Risingeplan ett tiotal år.