ANNONS

Så ska kommunen få fler att välja cykeln

Sollentuna kommun vill få fler att välja cykeln.
Sollentuna kommun vill få fler att välja cykeln.
Aldrig lärt dig cykla? I slutet av augusti håller Sollentuna kommun och Cykelfrämjandet i cykelkurser för vuxna.
– Den äldsta som har deltagit var 82. Hon hade alltid velat lära sig och gjorde slag i saken innan det var för sent, säger Mattias Lindmark, projektledare.
ANNONS

Har du aldrig lärt dig cykla och avundas dina polare varje gång de tar hojen till stranden? Sugen på att byta bilen mot ett mer miljövänligt alternativ? Det är aldrig för sent att lära sig!

Under slutet av augusti anordnas en cykelkurs för vuxna i Silverdal i Sollentuna.

Det är Sollentuna kommun i samarbete med Cykelförbundet som står bakom initiativet och förhoppningen är att ännu fler ska vilja välja cykeln framför bilen som självklart färdmedel.

– Vi tror att hela samhället mår bra av att så många som möjligt cyklar och det finns många som av olika anledningar inte fick lära sig det när de var små, säger Mattias Lindmark, projektledare.

Aldrig för sent att lära sig

Utbildningen kommer ske under sex olika tillfällen med start den 27 augusti. Volontärer från Cykelfrämjandet kommer vara på plats och cykel och hjälm finns att låna.

– Det är vanliga cyklar som är relativt små och har lågt insteg. I början skruvar vi av pedalerna och man får öva balansen. När man känner sig säker skruvar vi på dem igen.

Intresset för kursen brukar vara stort, och enligt Mattias Lindmark finns flera anledningar till att delta.

Snacket om att ”det är som att cykla: har man en gång lärt sig glömmer man aldrig” stämmer nämligen inte alltid.

– Det är väldigt vanligt att personer som cyklat för länge sedan deltar. En person hade inte suttit på en cykel på 25 år – nu ville hon lära sig på nytt för att kunna lära sina barn. En annan anledning kan vara för att det underlättar när man söker jobb.

ANNONS

Och det är aldrig för sent att ta steget.

– Den äldsta som har deltagit var 82. Hon hade alltid velat lära sig och gjorde slag i saken innan det var för sent.

Fakta

Cykelkurs för vuxna

När? Start 27 augusti.

Tid? 17.00 – 19.00.

Var? Silverdal, Sollentuna.

Kostnad? 300 kronor för hela kursen. Personer som bott i Sverige i mindre än tre år eller är under 20 år gamla betalar 100 kronor.

Anmälan sker via Cykelfrämjandets hemsida.

ANNONS