ANNONS

Vuxna erbjuds möte om droger

Användandet av cannabis ökar. Därför kallar kommunen till ett nytt möte med föräldrar till tonåringar.
ANNONS

På torsdag kväll är alla föräldrar inbjudna till ett möte om hur cannabis påverkar ungdomar och om hur föräldrar ska prata med sina barn om droger. Kicki Winnerstam, ansvarig för alkohol- och drogfrågor på kommunen, håller i mötet.

– Polisen gjorde ett stort tillslag i slutet av förra året. 27 ungdomar misstänktes för narkotikabrott. Det var så många ungdomar att det spred en oro bland föräldrar. Det finns en ökad trend att det är okej att ta cannabis och hasch, säger hon.

Enligt Brottsförebyggande rådet har antalet narkotikabrott på Lidingö ökat från 86 fall 2009 till 148 fall 2011.

– Alkohol är fortfarande den största drogen, men det finns en uppåtgående trend när det gäller cannabis. Tillslaget som polisen gjorde blev en tankeställare. Många föräldrar har vänt sig till oss och till Maria ungdom, säger Kicki Winnerstam.

Enligt henne är det ingen bra idé att informera ungdomarna om droger i skolor. Hon anser att det ger en motsatt effekt. Därför tycker hon att det bästa sättet är att träffa och diskutera problemen med föräldrarna.

– Föräldrarna är jätteviktiga. Det är svårt att upptäcka om ens barn börjat med droger. Men tecken kan vara att de är extra trötta, att de byter kompisar och att ögonen är rödsprängda. Med dessa möten vill vi att föräldrar träffas och bygger nätverk. Det är viktigt att som föräldrar prata med sitt barn, säger hon.

Claes Trotzig på Lidingöpolisen bekräftar att allt fler unga börjar med cannabis.

– Det finns en hel del ungdomar som väljer cannabis i stället för alkohol. Det odlas privat och därför kan det vara billigare än alkohol, säger han. Trenden är att användandet av cannabis ökar och att de som använder det blir allt yngre, tillägger han.

ANNONS