ANNONS

Kina-tapas i ojämn tappning

ANNONS

De båda inbitna nollåttorna Gourmé och Gourmand kryssar runt turisterna på Drottninggatan med viss skepsis.

– Ett ställe här kan väl inte vara någonting annat än en turistfälla, säger Gourmand och öppnar dörrarna till kinesiska tapaskrogen Waipo som är en del av den asiatiska kedjan Pong.

Waipo betyder mormor på kinesiska. Namnet lär vara valt för att det ska kännas som att gästerna sitter hemma vid matbordet där familjen delar på smårätter. Men tyvärr verkar största likheten med mormors hemmabjudningar vara att det saknas serveringspersonal.

Efter 30 minuter får Gourmé snällt gå fram till baren för att be om att få beställa.

Den rent av usla servicen fortsätter, men alla kan ha en dålig kväll, så vännerna ger Waipo en ny chans helgen efter. Och under andra besöket flyter servicen på bra.

Menyn är uppdelad i kategorier som havet, kött och dim sum. Tre tapas ska vara lagom för att bli mätt.

Gourmé beställer torsk (95 kronor) som kommer med en rejäl dos sojabön-chilisås. Såsen är dock alldeles för söt för hans raffinerade smaklökar. Och torskfilén är lite torr.

– En perfekt tillagad fisk slår det mesta, oavsett tillbehör. Men torsken är långt från klockren, säger han.

Gourmand blir däremot lycklig när han mumsar i sig shitakewoken (95 kronor) som liknar en gammal klassisk svamp- och bambuskottwok.

ANNONS

– Så här ska kinamat smaka! säger han.

Men många rätter påminner om klassisk kinakrogsmat, utan den finess som åtminstone Gourmé hade hoppats på. Och många av smakerna är dessutom snarlika oavsett vilken del av menyn de plockas från.

Herrarna beställer till exempel lammracks och flankstek (båda 95 kronor). Två till synes olika rätter i menyn, men när tallrikarna kommer in är har de exakt samma presentation och tillbehör.

– Köttet är gott kryddat och mört, men tyvärr lite överstekt, säger Gourmé till Gourmand som muttrar tillbaka att vännen är onödigt petig.

Favoriten för kvällen blir ankleverterrinen (95 kronor). Två generösa leverskivor som serveras med en het sås.

– Den feta levern bryts fint av chilin och är en rolig crossover av franskt och kinesiskt. Mer sådant tack, säger finsmakaren.

Till efterrätt beställer Gourmand friterad banan med vaniljglass (85 kronor) och blir återigen nöjd. Även mangosorbeten (75 kronor) är en sjyst avslutning. Men yang zhi jin lao (85 kronor) gör man bäst i att avstå från.

– Pannacotta, vaniljglass och risbollar i ett glas blir ett OS där mjuka konsistenser tävlar mot varandra. Och ingen vinner, säger Gourmé.

Känslan är att Waipo inte vet vilket ben krogen vill stå på. Lyxiga råvaror som anklever och pilgrims-musslor skvallrar om en sak. Vatten i colaglas och papperservetter om en annan.

– Jag hade nog faktiskt lika gärna kunnat ta fyra små rätter för en billigare peng på min lokala kines, säger Gourmand innan han tappar bort Gourmé i en italiensk turistklunga vid Sergels torg.

Den feta levern bryts fint av chilin och är en rolig crossover av franskt och kinesiskt.

Fakta

Waipo

Kök: Kinesiska smårätter.

Miljö: Modern kinakrog där teaterbesökare trängs med turister.

Pris: Smårätter för 45–95 kronor. Tre rätter per person räcker.

Fakta

Foto: Jana Christina Eriksson

ANNONS