Walla scen är ockuperat

Bengt Rydén är en av dem som ockuperat kulturhuset Walla Scen.
Bengt Rydén är en av dem som ockuperat kulturhuset Walla Scen.
Kulturhuset Walla Scen har ockuperats i protest mot att Stockholmshem inte låter kulturhuset vara kvar.

– Det kommer att vara folk här dygnet runt, säger Bengt Rydén.

Den sista oktober var sista dagen för kulturhuset Walla Scen. Stockholmshem ska renovera 300 lägenheter vid Valla torg. Under tiden är det tänkt att lokalerna där Walla Scen har verksamhet ska fungera som byggbaracker. Om cirka fem år ska lokalerna rivas. Att kulturhuset inte får fortsätta drivas under de fem åren är något som retat upp aktiva inom Walla scen. Från och med onsdagen klockan ett har de ockuperat byggnaden.

– Vi tänker inte lämna lokalerna för ens vi får ha kvar lokalen fram tills den ska rivas. Det kommer att vara folk här dygnet runt, säger Bengt Rydén som driver Walla scen och är en av aktivisterna som deltar i ockupationen.

De anser att Stockholmshem kan ha byggbarackerna på torget och låta kulturverksamheten i huset fortgå.

– Det är en lögn att det inte ska vara kommunens mark där runtom på torget. De kan ställa byggbodarna där, säger Bengt Rydén.

– Vi vill gärna ha renoveringar och miljöanpassningar av våra lägenheter, men vi kommer inte ha råd att bo kvar om Stockholmshem får som de vill, skriver Barbro Eriksson som bor i lägenheterna som ska renoveras, i ett pressmeddelande.

Enligt kommunikationschef Karin Stener på Stockholmhem är Walla scen uppsagt från och med den 30 oktober och enligt den informationen de har fått ska lokalen ha varit utrymd under gårdagen.

– De har haft ett rivningskontrakt. Vi har bedömt att vi behöver den lokalen för byggetablering och finns det befintliga lokaler så vill man hellre använda dem, säger Karin Stener.