Wallenberg får kanske plats i Danderyd ändå

Diplomaten Raoul Wallenbergs portfölj avbildad i Budapest och även på Lidingö i Stockholm.
Diplomaten Raoul Wallenbergs portfölj avbildad i Budapest och även på Lidingö i Stockholm.
Först fick förslaget avslag. Men nu finns helt nya uppgifter om Raoul Wallenbergs koppling till Danderyd och nytt hopp tänds för att en gata ska bli uppkallad efter honom.

I somras lämnade Carolin Robson (MP) in en motion om att se över möjligheten för Danderyd att hedra diplomaten Raoul Wallenberg. Motionen fick avslag i kommunstyrelsen och togs upp i senaste kommunfullmäktige.

Då fick förslaget en oväntad vändning. Carolin Robson presenterade nya uppgifter om att Wallenberg trots allt hade en stark anknytning till Danderyd.

– Jag har tagit fram uppgifter som ändrar grunden för hela beslutet. Enligt Raouls syster Nina Lagergren som är 97 år idag köpte deras mamma Maj von Dardel en gård vid Kevinge strand och det var hon som lät dra in både vatten och avlopp till hela Kevinge. Raoul hade även sitt kontor i det huset, sa Carolin Robson på kommunfullmäktige.

Beslutet skjuts fram

För att en person ska hedras med sitt namn i kommunen, ett så kallat memorialnamn, finns flera kriterier. Ett av dessa är att personen måste vara avliden och vara så pass känd att allmänheten inte behöver ha en förklaring till namnvalet.

Ett annat är att personen ska ha en anknytning till platsen där namnet ska placeras. Byggnadsnämnden ansåg detta som tveksamt och att det inte har framkommit att Wallenberg har en tydlig koppling till Danderyds kommun. Därför avslogs motionen.

Hela kommunfullmäktige enade

Carolin Robsons nya uppgifter fick kommunfullmäktige att tänka ett varv till. Kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) yrkade även han på en återremiss.

– Jag kan tycka på basis av vad vi har hört här att en återremiss är på plats. Det kan bli pinsamt om det senare visar sig att det finns uppgifter som inte nämns i beslutet, sa han från talarstolen.

– Hela kommunfullmäktige var enade i att återremittera motionen. Det är mycket glädjande och det tycker även Raouls syster som var överlycklig när jag lade fram förslaget redan i somras. Nu känns det som att det här kan gå vägen, säger Carolin Robson till Mitt i.