Karin Wanngård (S): ”Oacceptabelt beteende”

Ksrin Wanngård (S).
Ksrin Wanngård (S).
Anklagelserna mot Roger Mogert (S) framkom i samband med uppropet #imaktenskorridorer. Enligt finansborgarrådet Karin Wanngård (S) rör det sig om vittnesmål från en handfull kvinnor.
– Det är ett oacceptabelt beteende, säger hon.

Det var under torsdagen förra veckan som Karin Wanngård nåddes av uppgifterna.

– Det startade med berättelser i facebookgruppen #imaktenskorridorer. I och med det startade vi en utredning och gick ut i facebookgruppen och uppmanade fler att höra av sig med sina vittnesmål, säger hon.

Wanngård säger att hon inte känner till några detaljer gällande händelserna men att hon sett ”ett tydligt mönster”.

– Roger Mogert har i sin roll som stadsbyggnads- och kulturborgarråd använt sin maktposition för att komma i kontakt med kvinnor som känt sig utsatta. Det är ett oacceptabelt beteende. Därmed avgår han med omedelbar verkan.

Öppnar upp för fler vittnesmål

Händelserna ska ha skett i närtid, under Roger Mogerts tid som stadsbyggnads- och kulturborgarråd. Enligt Karin Wanngård ska det ha varit alkohol inblandat vid flera händelser.

Har det skett i Stadshuset eller på andra platser?

– Politiker är man 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. De som har berättat om det här har sett honom som en maktutövare och därför är det helt oacceptabelt. Så här får man inte bete sig, säger Karin Wanngård (S).

Hon uppmanar fler att höra av sig till partiet om de har liknande vittnesmål.

– Har ni fler berättelser, snälla hör av er. Vi håller strikt på anonymiteten, och det kommer att få konsekvenser, säger hon.

Vill tacka de som berättat

Till slut riktar hon ett tack till alla de som vågat berätta.

– Jag är oerhört tacksam för alla kvinnor som har hört av sig i samband med #metoo-kampanjen. Det är de här berättelsen som gjort att jag kunnat lägga ett pussel som visat på ett oacceptabelt beteende. Det här handlar om makt, och man får inte missbruka sin makt.

Enligt Karin Wanngård har inga polisanmälningar gjorts angående händelserna. Hon känner inte till att det ska ha startats någon utredning mot andra politiska företrädare i Stadshuset.