Wanngård: ”Det är ett ogenomtänkt beslut”

Karin Wanngård menar att flytten är ogenomtänkt.
Karin Wanngård menar att flytten är ogenomtänkt.
Karin Wanngård (S) anser att det är uppenbart att Jobbtorg unga Globen inte bör vara i samma lokal som kriminellt belastade ungdomar. Karin Ernlund (C) ser det som positivt att verksamheter samlas på ett ställe.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är kritisk till förslaget om att flytta Jobbtorg unga Globen.

– Det här är uppenbart verksamheter som inte hör ihop och bör skiljas åt. Det är ett ogenomtänkt beslut. Det är jätteviktigt med Jobbtorg Unga för att få ut fler i arbetslivet, säger hon.

Karin Wanngård (S). Foto: pressbild

Karin Wanngård adderar även att det är negativt för verksamheten att den flyttas längre ifrån tunnelbanan än dess nuvarande lokal är.

– Det måste hittas en lokal som ligger närmre tunnelbanan. Det är ett stort steg för ungdomar som redan har en hög tröskel att bara ta sig till Jobbtorg unga Globen, säger hon.

Den nya lokalen ligger ungefär en kvarts promenad från närmsta tunnelbanestation. Skälet till flytten är framför allt pengar. Jobbtorg unga Globen måste spara cirka 20 miljoner kronor, enligt ett protokoll från Arbetsmarknadsförvaltningen.

– Det är för att skatten sänktes med 16 öre och hur det dras ned på arbetsmarknadspolitiken. Borgerligheten tror inte på det utan menar att alla ska få jobb genom en fri marknad. Det behövs en insatser för grupper som har det svårare än andra för att få en god samhällsutveckling, säger Karin Wanngård (S).

Svar från de blågröna

– Det kan inte komma som en chock för Karin Wanngård att delar av Slakthusområdet ska rivas och bli till bostäder i stället, och att Jobbtorg Unga Globen började leta nya lokaler redan 2018. Jag är i alla fall väldigt glad för att arbetsmarknadsförvaltningen har hittat en lokal där de kan samla flera verksamheter under samma tak eftersom de har efterfrågat detta, svarar Karin Ernlund (C), arbetsmarknads- & integrationsborgarråd i Stockholm på mejl.

Karin Ernlund. Foto: pressbild

Beslut ska fattas i arbetsmarknadsnämnden 26 mars.