Wanngård (S): ”Hersi kommer inte få fler politiska uppdrag”

Karin Wanngård
Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) sätter ner foten i frågan om Hersis (MP) politiska framtid.
Den 12 december kan Awad Hersis (MP) politiska öde avgöras.
Hans stödkommitté mobiliserar för att han ska sitta kvar. Samtidigt planerar ledande politiker att stoppa honom.
– Jag kommer att säkerställa att han inte får några fler politiska uppdrag, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Tre veckor har gått sedan Mitt i avslöjade att allvarlig kritik riktades mot Awad Hersi (MP) ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Flera tjänstemän berättade att han ska ha strukit i beslutsunderlag och försökt påverka försörjningsstöd. Redan samma dag kom avgångskraven. Sedan dess har flera ledande politiker bland andra finansborgarrådet Karin Wanngård (S) krävt hans avgång. 

Men Awad Hersi har valt att inte kliva av sina politiska uppdrag.

I veckan publicerade DN ytterligare kritik mot honom.

Snart kommer öresdagarna. Den 23 november startar Miljöpartiets omröstning för omval av ordförandeposten i Spånga-Tensta. Där kommer han inte att vara valberedningens förslag till kandidat, men han kan ändå välja att kandidera till posten. Han stöttas av en egen kommitté, som berättat att de mobiliserar sig för att se till att han sitter kvar. En föreslagen åtgärd som stödgruppen tittar på är att eventuellt värva medlemmar som kan rösta på Hersi.
Blir han omvald behöver han också godkännas av politikerna i kommunfullmäktige den 12 december. Men där kan han stoppas.
– Jag kommer att säkerställa att han inte får fler politiska uppdrag. Hans politiska förtroende är förbrukat, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).
Även Liberalerna har under veckan varit tydliga med var de står i frågan.
– Vi kommer att rösta emot honom, säger Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

Moderaterna har också ökat trycket på Hersis avgång.
– Det räcker inte att enbart kräva Hersis avgång. Wanngård måste dessutom ge svar på när detta ska verkställas, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Normalt i kommunfullmäktige anses kandidaternas lämplighet vara en fråga för de enskilda partierna och inte något som andra partier lägger sig i. Därför kan dessa ställningstaganden betraktas som ovanligt.

Karin Wanngård har fortfarande en förhoppning om att Miljöpartiet löser frågan internt. Det har även Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, i kommunfullmäktige.

Ett annat sätt att kringgå en ordförande som inte anses lämplig, som Mitt i.se tidigare berättat om, skulle kunna vara att omförhandla ordförandeposterna mellan partierna och stadsdelarna.
– Det är ett jättepussel att lägga och det blir följdeffekter för flera andra politiker, som inte har med det här att göra. Den frågan har jag inte lust att öppna upp, men man vet aldrig, säger Karin Wanngård.

Awad Hersi har flera andra politiska uppdrag. Bland annat i arbetsmarknadsnämnden. Han sitter och i kommunstyrelsen råd för mänskliga rättigheter. De mandaten löper ut vid årsskiftet.

Han är också ombud för Kommunförbundet Stockholms län KSL, fram till 2018, suppleant i Stockholms Stadshus AB fram till sista mars 2019. Och i kommunfullmäktige kan han sitta kvar fram till nästa val 2018.

Mitt i söker Awad Hersi.