ANNONS

Wanngård (S) JO-anmäld för modulhusen

Här vid Bäckbornas väg i Beckomberga vill Stockholms stad sätta upp modulbostäder som kan stå kvar i minst 5–10 år.
Här vid Bäckbornas väg i Beckomberga vill Stockholms stad sätta upp modulbostäder som kan stå kvar i minst 5–10 år.
Staden har informerat i den takt som det funnits någon information att delge medborgarna, menar Karin Wanngård (S).
Staden har informerat i den takt som det funnits någon information att delge medborgarna, menar Karin Wanngård (S).
Fyra invånare har JO-anmält finansborgarrådet Karin Wanngård (S) för hanteringen av processen kring modulbotäder för flyktingar. Hon välkomnar att JO prövar dessa anmälningar
ANNONS

Stockholms stad har anvisats 2 810 flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd och som behöver bostäder. Det finns nio platser i Stockholm där staden vill sätta upp temporära modulhus och en sådan plats ligger vid Spångavägen-Bäckbornas väg på gränsen mellan Bromma och Spånga. Där ska cirka 350 personer få bo.

Många invånare är oroliga för det här och nu har fyra personer JO-anmält finansborgarrådet Karin Wanngård (S). Hon och staden anklagas för att undvikit att ha informerat om vad modulbostäderna kommer att innebära.

– Karin Wanngård påstår i tv att hon informerat oss men det stämmer inte. Vi håller på att gå upp i limningen. Vi får ingen information och känner oss totalt överkörda. Det är maktmissbruk helt enkelt, säger en kvinna i Bromma som skrivit en av anmälningarna.

I Facebookgruppen ”Grannsamverkan Sundby/Flysta” vädras all möjlig oro för vad modulbostäderna kommer att leda till. Även nära Arrendevägen-Småbrukarvägen i Sundby planeras för modulbostäder. Att två boställen för flyktingar planeras relativt nära varandra är det många som reagerar på.

Samtidigt finns många som har en motsatt syn på frågan och som har engagerat sig i ”Alla vi som välkomnar boendet för flyktingar i Beckomberga”.

Sverige tog emot 160 000 asylsökande flyktingar förr året. Måste man inte acceptera att det byggs bostäder åt dem som behöver få stanna?

– Jag rycker att det finns platser som är mer neutrala. Man behöver inte tränga in den här typen av bostäder där det redan är trångt. Varför planeras inte modulbostäder på Östermalm, Alvik eller i Äppelviken? frågar sig kvinnan.

Efter att Mitt i Bromma sökt Karin Wanngård för en intervju svarar hon så här via mejl:

”JO får pröva anmälan mot mig och staden utan att jag ska ha synpunkter på det. Men jag vill gärna kommentera processen kring modulhusen. Staden är ålagd av staten att ta emot 2810 personer. Det är förstås en svår process i en stad med bostadsbrist och vi kommer att bli tvungna att pröva många olika alternativ i olika områden. Nu är vi tidigt i processen och staden har informerat i den takt vi har information att delge. För min del har det varit viktigt att den information som ges är kvalitetssäkrad och att den förmedlas i en miljö som är trygg och säker för alla inblandade. Staden har haft informationsmöten och kommer att fortsätta att hålla möten när det finns ny information.”

ANNONS
Fakta

JO granskar myndigheter

Alla som anser sig felaktigt behandlade av en myndighet eller en tjänsteman vid handläggningen av ett ärende kan göra en anmälan till JO, Justitieombudsmannen.

JO har till uppgift att utöva tillsyn på hur myndigheter och domstolar tillämpar landets lagar.

I sina beslut klargör JO om den granskade myndigheten handlat i enlighet med lagen eller inte. JO:s beslut är inte rättsligt bindande men myndigheter som får kritik brukar i praktiken rätta sig efter besluten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.