Wärdshuset byggs om för sju miljoner

Edsbacka byggs om.arkivbild
Edsbacka byggs om.arkivbild
Trånga köksutrymmen på Edsbacka Wärdshus ökar risken för att sprida bakterier.

Restaurangen ska byggas om, men redan har akuta åtgärder vidtagits.

Matvaror, disk och sopor som hanteras för nära varandra. Smuts och bakterier som kan spridas när personalen hämtar matvaror från ett utomhusförråd.

Vid en inspektion på Edsbacka Wärdshus noterade Sollentuna kommuns hälsoskyddsinspektörer flera brister.

Därför har restaurangen fått vidta ett par akuta åtgärder, även fast de planerar en större ombyggnation.

För det första har restaurangen blivit tillsagd att börja använda ett källarförråd inomhus. Detta anses nämligen mer hygieniskt än att fortsätta förvara matvarorna i det utomhusannex som använts hittills.

Den andra åtgärden som vidtagits är att restaurangen slagit ut en vägg inomhus.

På så sätt har en ny transportväg för smutsdisken skapats, så att disken inte riskerar att sprida bakterier till maten.

Fouad Maroof, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sollentuna, säger att han visserligen inte känner till att någon gäst blivit magsjuk, men att lokalerna ändå är för trånga.

– Vi väntar inte med våra krav tills någon blir sjuk, säger han.

Eva Helmersen är vd för Stockholms Restauranger och Wärdshus som äger Edsbacka Wärdshus.

Hon berättar att restaurangen väntat länge på att få bygga om, och att de genomfört de akuta åtgärderna i samarbete med kommunen.

– Men vi tycker att det är märkligt att vi inte får använda annexet som förråd. Det gjorde de förra ägarna och de drev en tvåstjärnig krog. Vi är seriösa och har kunnig personal, säger Eva Helmersen.

För att få börja med den stora ombyggnationen krävs att kommunen godkänner den bakomliggande detaljplanen, något som politikerna väntas göra i vår.

När Edsbacka får klartecken ska de satsa cirka sju miljoner kronor på att bygga om varumottagningen samt förråds- och köksavdelningen.

Även energisystemet ska göras om, så att elen återvänds.

– Vi ska möta dagens krav och bli mer miljövänliga. Det blir en bättre helhet, säger Eva Helmersen.