ANNONS

Waxholmsbolaget kör fler turer under sensommaren

Sugen på hav, tång och nakna klippor?

Waxholmsbolaget utökar vissa linjers turer nu under sensommaren. Så passa på och ta en tur ut i skärgården.
ANNONS

– Det har förekommit önskemål från företagare ute på öarna och från andra personer om att förlänga sommartidtabellen. Det kan vi inte göra – men vi kan ha en mjukare övergång till hösttabellen, säger Gunnar Friberg, trafikplanerare vid Waxholmsbolaget, som ägs av Stockholms läns landsting.

Förutom önskemål från näringsidkare och besökare så har även antalet turister ökat på sensommaren.

– Vi märker att fler och fler turister kommer till Sverige senare under sommaren. Och då är det ju fint om det finns resor ut i skärgården som de kan ta. Och självklart även för vanliga stockholmare – fler turer gagnar ju alla.

Antalet båtturer utökas nu därför. Vissa turer går alla dagar, andra på helgerna och vissa är upplagda som rundturer. Bland annat fortsätter det att gå turer på helgerna till Utö direkt från Strömkajen i Stockholm city. Annars under hösten går det endast turer till Utö från Årsta havsbad. Men nu kan folk borda båten Mysing från city och båten gör stopp på Dalarö och Fjärdlång.

– Det är en av flera jättefina turer som man kan göra. Vi förlänger också trafik ut till norra skärgården, och till Siaröfortet. Man kan även ta en sväng till Möja och till det nya Roland Svenssonmuseet. Det finns mycket att uppleva, säger Gunnar Friberg.

Normalt sett slutar Waxholmsbolagets ångbåtar att färdas i skärgården när hösttidtabellen har kommit

– Storskär går nu dagligen i fyra veckor och på veckosluten kommer ångbåten Norrskär att gå till Grinda och Gällnö. På Storskär och Norrskär går det att äta lunch och middag i matsalarna.

Den här gången är det inte vädret som har påverkat turutökningen – utan snarare efterfrågan. Men kanske var en sommar i slutet av 1990-talet startskottet för tidtabellen.

– Då var det en jättefin sommar in i slutet av september. Det gjorde att vi ändrade och lade till en tidtabell för sensommartrafik. Så den där fina sommaren för nästan 20 år sedan gav upphov till att vi satsade på mer – och nu tar vi ytterligare ett steg. Vi hoppas så klart att folk passar på, säger Gunnar Friberg.

ANNONS

Satsningen på utökad trafik pågår till den 13 september och turlistor går att se på Waxholmsbolagets hemsida.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.