ANNONS

Welcome till Upplands-Brooklyn

Adam Ankarstorm tar hjälp av kniven för att trimma Jonathan Connways hårfäste.
Adam Ankarstorm tar hjälp av kniven för att trimma Jonathan Connways hårfäste.
Skägget masseras för att bli mjukt.
Skägget masseras för att bli mjukt.
Håret trimmas med en sax.
Håret trimmas med en sax.
Rakborste av grävlingshår.
Rakborste av grävlingshår.
Löddra in skägget med en grävlingsborste, släng ihop en korv på kött från granngården eller drick en lokalbryggd pale ale.

Hipstern har landat i Upplands-Bro.
ANNONS

I ett öde industriområde i Skällsta ligger Kapellets Barberare. Salongen, inredd som en Twin Peaks-inspirerad jaktstuga från 40-talet, är knappt tio kvadratmeter stor och doftar man.

På väggarna varvas kristna ikonbilder och rådjurshorn med skäggoljor från Australien.

– Vi vill att det ska kännas som en get-away. Här ska man kunna ta paus från allt annat, säger barberaren och Brosonen Adam Ankarstorm och löddrar in kollegan Jonathan Connways skägg med en borste av grävlingshår.

– Vissa använder vild­svinshår. Det vägrar jag.

På lördag slår de upp portarna till salongen. Då är de ensamma i kommunen om att driva barbershop.

– Av 15 barberare i Stockholms län är 10 i innerstan. Vi vill visa att man inte måste åka in till stan för att få en schysst klippning eller rakning, säger Kungsängen­bon Jonathan Connway och lutar sig tillbaka i barberarstolen.

– Jag älskar Bro och Kungsängen. Jag vet inte varför man ska åka till Söder­malm när det mesta finns här?

Adam Ankarstorm började klippa redan som 12-åring. Då var det ett sätt att dryga ut veckopengen.

– Mina kompisar bad om pengar från sina mammor för att gå och klippa sig. I stället gick de till mig. Sedan köpte vi pizza och film för pengarna. När jag blev 16 klippte jag folk i min lägenhet och tog betalt i snus och mjölk.

ANNONS

Drömmen om att starta egen salong har hängt med länge. Efter frisörutbildningen hamnade han på Mac­Laren Barbers på Södermalm. Till slut tröttnade han på att klippa innerstads­hipsters på löpande band.

– Ända sedan jag började jobba har jag velat öppna eget. Att salongen skulle hamna i Bro kändes självklart.

Vägg i vägg ligger snickarfirman som drivs av Adams bror Elwer. Möblerna i det lilla rummet kommer från lokala loppisar, eller barndomshemmet i Bro.

– Den här väggen har jag byggt av ett gammalt parkettgolv, säger Elwer Ankarstorm.

I framtiden vill de anordna loppmarknader, tatuerarstudio och kanske en ungdomsgård i lokalerna.

Kommer folk att hitta hit?

– Det är som Brooklyn i New York. Där måste man ta sig ut till märkliga ställen för att hitta det man söker. Det här är Bro, men jag tror att det är samma princip. Har du bra grejer så kommer folk att hitta dig, säger Elwer.

Bor hipstern i Bro?

– Absolut. Urhipstern är egentligen en person som gillar att dra sig undan. På så sätt är Bro perfekt. Här är det billigt att hyra, det är inte lika trångt och vi behöver ­inte bry oss om att störa grannarna. Och alla kan ju inte bo på Söder.

Fakta

Så blir du hipster på hemmaplan

Ladan i Öråker säljer närodlade grönsaker och äppelmust från gårdens äpplen. Ingen i kassan? Ta ett knippe morötter och lägg pengarna i en liten burk.

På Ådö säteri kan du köpa en köttlåda och göra egen korv. Köttet kommer från kossor som betat på Ådöhalvön. Köps i 25-kiloslådor och kostar 195 kronor kilot.

CAP Breweri i Säbyholm i Bro säljer lokalproducerad öl. Bakom bryggeriet står Mattias Hammenlind, prisbelönad bryggare som drivit Sigtuna Brygghus. I sommar planeras en musikfest.

Odla honung? Bro-Håbo biodlarförening i Kungsängen hjälper dig. De kan allt om bin och deras bon – för honung är deras passion.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.