Wendela nekas få hjälp av ledsagare

Stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck vägrar ge Wendela, som är blind, ledsagare så att hon kan följa med på klassresan. Foto: Anna Z Ek
Stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck vägrar ge Wendela, som är blind, ledsagare så att hon kan följa med på klassresan. Foto: Anna Z Ek
Wendela Jobsson och hennes klasskamrater har samlat pengar till en resa med musikklassen i flera år.

Men Wendela är blind sedan födseln och måste stanna kvar hemma – hon får nämligen ingen ledsagare.

Wendela Jobssons klass får ledigt från Adolf Fredriks skola i två dagar för att kunna åka till Serbien över en helg. Där ska de uppträda för andra musikelever och delta i köraktiviteter i staden Novi Sad. Resan i nian är en tradition på skolan, men anordnas på eget initiativ av elever och föräldrar.

Men Skarpnäcks stadsdelsförvaltning vill inte betala för en ledsagare till Björkhagenbon Wendela, som har Aspergers syndrom och är blind sedan födseln.

– Jag vill inte missa den här roliga resan. Hur kul är det egentligen när de andra kommer tillbaka och pratar om vad de varit med om, säger Wendela.

De föräldrar som ska följa med på resan har inte möjlighet att ansvara för Wendela, som behöver stöd hela tiden, eftersom de har en hel klass att ta hand om.

Pengarna till resan, som eleverna bland annat fått in genom att sjunga i tunnelbanan och sälja hembakat kaffebröd, räcker även till resa och uppehälle för en ledsagare. Men Skarpnäcks stadsdelsförvaltning säger nej till fler än de 25 ledsagartimmar per månad som Wendela får i dag, för att kunna ha rätt till en egen fritid. Och eftersom resan sker över en helg överskrids då de 25 timmarna.

– Det här är det sista vi gör tillsammans. Det vore jättetråkigt att inte få någon avslutning efter åren tillsammans. Vi har samlat in pengar sedan fjärde klass, och jag har sett fram mot det här så länge.

Jakob Larsson, ordförande för Riksorganisationen Unga synskadade, säger att det är vanligt att synskadade får avslag när de ansöker om ledsagare, ofta med motiveringen att synskadan inte är ett tillräckligt omfattande funktionshinder.

– Men det är det ju uppenbarligen om hon inte kan åka på en klassresa utan ledsagare. Då är det helt oacceptabelt att bli nekad. Det blir ett utanförskap i klassen, säger han.

Lena Borgman, chef för avdelningen för äldre, funktionsnedsatta och kultur, säger att det är behovet i varje enskilt fall som styr vilket beslut som fattas.

Så det räknas inte som ett behov för en 15-åring att följa med på klassresa?

– Jag går inte in på vad som räknas som behov eller inte. Det är en handläggare som fattar besluten.

Vi har samlat in pengar sedan fjärde klass, och jag har sett fram mot det här så länge.Wendela Jobson

Fakta

100 000 synskadade i Sverige

Ungefär 100 000 personer i Sverige har stora problem med synen.

Hur mycket ledsagning en person med synskada eller andra funktionshinder kan få skiftar från kommun till kommun. På vissa håll samarbetar kommunen med frivilligorganisationer.

Ledsagning handlar om att få sällskap och guidning, exempelvis för att kunna utöva fritidsaktiviteter eller att få hjälp under shoppingrundan.

Källa: Synskadades Riksförbund