Engla Westerberg uttagen till landslaget

Engla Westerberg
Engla Westerberg på ponnyn Magnificent och Luana Palmqvist på Finding Nemo efter NM.
15-åriga Engla Westerberg från Upplands Väsby röner framgångar inom fälttävlan med ponny. I år har hon tagit silver i två stora tävlingar - och blivit uttagen till landslaget.

– Jag har nog inte riktigt fattat det än. Det är kul liksom, det är förväntansfullt inför nästa säsong, säger hon.

När Mitt i ringer upp är Engla Westerberg på fiskesemester i Jämtland. En välbehövlig vila efter en tuff, men rolig och framgångsrik säsong.

I början av augusti tog hon tillsammans med svenska ponnylandslaget silver i Nordiska mästerskapen. Innan dess tog hon ett eget silver efter sitt första riktiga SM.

Nordiska mästerskapen gav ponnylandslaget ett silver.

– Det var riktigt kul att vara andra bäst i Sverige, det kändes riktigt bra att jag får lite kredd för allt arbete, säger hon.

Efter tävlingarna och goda resultat under hela säsongen kom ännu en bekräftelse: Engla Westerberg har blivit uttagen till svenska ponnylandslaget i fälttävlan.

Engla Westerberg.

– Man måste rida på en viss nivå för att komma in i landslaget. Nu har jag legat på den nivån den här säsongen och man har sett att jag har gjort bra resultat, så de har velat ha med mig, säger Engla.

Engla har ridit sen hon var fyra år, fick sin första ponny när hon var åtta och kort efter det flyttade familjen till en gård för att kunna ha ett eget stall och satsa på ridningen. Intresset kommer från mamma Maria Signarsson som själv ridit och tidigare tävlat i dressyr och hoppning.

Men det var tränaren och förbundskaptenen för ponnylandslaget i fälttävlan, Lena Bredberg, som öppnade upp för tävlingar i just fälttävlan och 2011 gjorde Engla sin första tävling.

– Det var på ett ridläger som vi började träna lite i fälttävlan. Hon sa att det var klart att jag skulle starta, så det var hon som uppmuntrade mig till det, säger Engla Westerberg.

Med SM, Nordiska mästerskapen och uttagningen till landslaget har Engla uppnått de mål som hon satte för 2017. I höst väntar träning tillsammans med landslaget och i hemmaklubben Stora Väsby fältrittklubb.

Engla Westerberg efter SM-silvret.

Nu hoppas Engla på att få delta i EM 2018.

– Det stora drömmålet är EM nästa år. Jag är EM-kvalad, men jag måste få lite mer rutin i tvåstjärnigt först.

Fakta

Det här är fälttävlan

Består av dressyr, banhoppning och terrängritt

En tävling kan genomföras på en, två eller tre dagar

Är en gammal militär gren som testar ekipagens mångsidighet

Ryttare kan tävla i fälttävlan för ponny till och med 16 års ålder