Min lokala hjälte

William blev svårt sjuk av RS-viruset

Lille William blev svårt medtagen av RS-virus. Tre månader senare har han fått tillbaka krafterna och vilar ut hemma i Vallatorp.

Viruset har slagit ovanligt hårt i vinter och nu ser kylan ut att förlänga epidemin.

Det var på nyårsafton som William Björling, då fem veckor gammal, började rossla och blev täppt i näsan. Han hade blivit förkyld, trodde föräldrarna Johanna Dahlsten Björling och Peder Björling. Dagen därpå blev William allt sämre.

– Han hade svårt att andas och var blå över läppen vilket tydde på att han inte fick tillräckligt med syre, säger Johanna Dahlsten Björling.

Familjen åkte till Astrid Lindgrens sjukhus. Där blev de sittande i väntrummet samtidigt som hostan tilltog och det kom tjockt slem ur Williams mun. Först efter sex timmar fick de träffa en läkare.

– Det är oacceptabelt att vänta så länge med en fem veckor gammal baby som är så sjuk, säger Johanna Dahlsten Björling.

De fick rådet att åka hem och avvakta. Några timmar senare var William likblek i ansiktet, andades tungt och kräktes våldsamt. De körde i ilfart till akuten på Danderyds sjukhus. William hade då så kallade apnéer, det vill säga andningsuppehåll på 10–15 sekunder. Han fördes med ambulans till Astrid Lindgrens sjukhus igen.

Med kraftiga pulsfall togs William till barnintensiven. Läkarna konstaterade RS-virus och behandlade med bland annat syrgas och adrenalin.

– Det var fruktansvärt att se sitt lilla barn så sjukt med slangar och apparater överallt. Man är så otroligt maktlös.

Efter ungefär en vecka gav viruset efter och tre månader senare är William en glad och stadig liten kille. Tillsammans med sin mamma har han tvingats isolera sig i nästan två månader efter insjuknandet – men nu väntar våren. Snön ska smälta och de får ta vagnen ut i solen.

Rutger Bennet, överläkare på Astrid Lindgrens sjukhus, bekräftar att det varit trångt på akuten den här vintern.

– Kommer det mycket barn är det svårt att ta hand om alla på en gång. Vi måste förbereda för hög belastning men det är ett pussel.

RS-infektionerna har varit rekordmånga den här vintern. Den sammanlagda siffran för länet var i förra veckan 1 429 fall, vilket är nästan dubbelt så mycket som samma period senast det var en kraftig epidemi för två år sedan.

Det kalla vädret i mars kan dessutom göra att viruset biter sig kvar ovanligt länge, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog.

– Allt talar för att kurvan blir ovanligt lång. Det kan bero på kylan men väldigt många variabler spelar in, säger han.

Det var fruktansvärt att se sitt lilla barn så sjukt.Johanna Dahlsten Björling

Fakta

RS-viruset kan vara dödligt

RS-viruset ger svåra symtom nästan enbart för barn under sex månader.

Orsakar epidemier under vinter och tidig vår.

Är i sällsynta fall dödligt men aldrig för i övrigt friska barn.

Så skyddar du dig:

Undvik kontakt med förkylda personer.

Undvik folksamlingar i förkylningstider.

Var noggrann med handhygien.

Källa: Vårdguiden