Willy behöver inte frysa under denna vinter heller

Lokalhistorikern Sten Skanderbeck är nyfiken på vilka det egentligen är som pysslar om den tyske statsmannens staty.
Lokalhistorikern Sten Skanderbeck är nyfiken på vilka det egentligen är som pysslar om den tyske statsmannens staty.
Hammarbyhöjden hedrar den 
forne ortsbons minne på flera olika sätt.
Hammarbyhöjden hedrar den 
forne ortsbons minne på flera olika sätt.
De okända välgörarna har inte glömt Willy Brandt. Den stickade mössan värmer fint.

– Det skulle vara roligt att veta vilka det är som månar om honom, säger Sten Skanderbeck, 73, som brinner för allt som har med Brandt att göra.

Beundrarna klär honom efter årstid. Nu när vintern har slagit till står han med en stickad mössa på huvudet.

Sedan 2007 har den knappt halvmeterhöga bronsstayn av Willy Brandt stått i Hammarbyhöjden. Den står i en park som passande nog fått namnet Willy Brandts park. Oftast är han påklädd, någon gång har han även haft en välpackad ryggsäck på ryggen.

– Jag vet inte exakt vem eller vilka det är som sätter på honom kläder, men det skulle vara roligt att veta vilka det är som månar om honom, säger Björkhagenbon och hembygdsforskaren Sten Skanderbeck som nästan varje dag brukar titta till statyn, gjord av konstnären Rainer Fetting.

Sveriges Radio uppmärksammade Brandts klädbyten redan 2011.

Till en början talades det om att en äldre dam låg bakom det hela, senare visade det sig att det var en 15-årig flicka. Hon ville dock inte träda fram helt och hållet.

Hon menade även att det inte bara var hon som stod för omsorgerna. Troligtvis är det flera som ser till att Willy Brandt inte fryser.

Willy Brandt bodde i Hammarbyhöjden under krigsåren 1941-1945, som flykting undan nazisterna. Han återvände till Tyskland och valdes senare till förbundskansler. År 1971 fick han Nobels fredspris.

Förra året skulle Willy Brandt ha fyllt 100 år. Födelsedagens firande i stadsdelen och avslutades med en manifestation där bland andra Ingvar Carlsson närvarade.

Det finns en skylt med information om Willy Brandt på Finn Malmgrens väg 23 nära torget där han bodde, något som Sten Skanderbeck drev igenom. Efter det fick han ta emot tyska tv-team som filmade i området.

– Jag har rest till de platser där han varit, och jag har besökt släktingar och folk som har träffat honom. Tanken är att det ska bli en bok så småningom.

Sten Skanderbeck träffade aldrig Brandt personligen.

– Men jag tycker att man ska känna till sin lokalhistoria och Willy Brandt är en viktig del av den, säger Sten Skanderbeck.