Kallad dummeman i skolan – blev riksbankschef

Lars Wohlin växte upp i Stocksund där han fortfarande är bosatt.
Lars Wohlin växte upp i Stocksund där han fortfarande är bosatt.
Torsten Sverenius med sin nya bok om Lars Wohlin.
Torsten Sverenius med sin nya bok om Lars Wohlin.
Bokomslag på Lars Wohlin.
Bokomslag på Lars Wohlin.
Stocksund på 30-talet.
Stocksund på 30-talet.
Långängsbanan, Stocksund.
Långängsbanan, Stocksund.
Finansminister Nils Wohlin (Lars Wohlins far) talar i Riksdagen.
Finansminister Nils Wohlin (Lars Wohlins far) talar i Riksdagen.
I Torsten Sverenius nya bok om Lars Wohlin berättar den före detta riksbankschefen om sin fattiga barndom i Stocksund, om hur han växte upp utan far och att han blev kallad för "dummeman" i skolan.

En bok om Stocksundssonen Lars Wohlin som senare blev riksbankschef har i dagarna släppts av författaren Torsten Sverenius. Boken tar läsaren med i ett tidigt Stocksund genom Wohlins ögon. Han berättar gripande historier från sin uppväxt i en högintellektuell med ändå fattig familj.

Lars växte upp utan pappa och berättar i boken om ett tillfälle när han såg sin far, Nils Wohlin men visste inte att det var han.

”Han kom åkande i bil, detta var 1939, innan kriget. Jag var sex år och far kom hit upp med sin tredje hustru. När jag hörde att det tutade där nere så ställde jag mig på en pall vid badrumsfönstret och såg en bil rulla in på gården. Jag öppnade fönstret och min far ropade upp och ville säga något, men jag visste inte vem det var så jag ropade tillbaka att jag inte fick släppa in några främmande människor.”

Senare fick han reda på av sin mor att det var hans pappa som hade varit på besök.

– Lars trodde inte att han skulle minnas så mycket och tyckte att jag var en bra person att minnas saker tillsammans med i och med min bakgrund inom ekonomi och politik. Det visade att han mindes väldigt mycket trots allt, säger Torsten Sverenius.

Positivt med motgångar

Även om Lars Wohlins liv började svårt så upplever Torsten Sverenius att Lars själv såg motgångarna som något positivt.

– Lars har mycket humor. Jag tycker att man får en bra bild av hans person i boken. Lars beskriver att de rika bodde i Djursholm och de intellektuella i Stocksund. De som kom från Djursholm hade det så bra att de inte behövde anstränga sig, vi nådde längre. Om man som jag helt saknar begåvning måste man anstränga mer berättar han för mig, säger Torsten Sverenius.

Från ”dummeman” till riksbankschef

Lars Wohlin började i skolan ett år tidigare och hamnade efter kunskapsmässigt. Han blev kallad för ”dummeman” av sin nedlåtande klassföreståndare. Det gav honom motivationen till att plugga extra och blev senare riktigt bra på multiplikationstabellen.

Därifrån gick Lars Wohlins resa via bland Harvard University till att bli riksbankschef under åren 1979-1982. Idag har han blivit 84 år och hälsan har försämrats.

Jag tvekade inte en sekund när Lars frågade mig

– Att få skriva boken om Lars Wohlins liv är en ära och jag tvekade inte en sekund när Lars frågade mig. Under tiden vi skrev boken tillsammans har jag sista två åren haft andra uppdrag också men det här ville jag verkligen få i mål innan Lars blir mycket sämre, säger Torsten Sverenius.

Fakta

Torsten Sverenius

Namn: Torsten Sverenius
Ålder: 61
Bor: Lidingö
Yrke: Journalist, författare, konsult på Mafioso PR
Tidigare utgivet: Krona eller Euro – Experternas argument för och emot EMU (Fischer & Co) 2001 och 2003.
Vad hände med Sveriges ekonomi efter 1970? (SOU 1999:150) Statlig utredning.
Övrigt: Spelade mycket tennis i barndomen, tog set av Björn Borg och vann över Ted Gärdestad. Vägrar golf.

Fakta

Fakta Lars Wohlin

Namn: Lars Wohlin
Född: 1933
Bor: Stocksund
Yrken: Chef för Industriens utredningsinstitut (IUI) 1973–1976, statssekreterare i Ekonomidepartementet 1976–1979, chef för Sveriges Riksbank 1979–1982 och europaparlamentariker för Junilistan2004–2006.

Källa: Wikipedia