Wonna I de Jong angriper Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen har varnat Wonna I de Jongs hyresgäster för att skriva under något.
Hyresgästföreningen har varnat Wonna I de Jongs hyresgäster för att skriva under något.
Nyligen bröt hyresvärden Wonna I de Jong med Hyresgästföreningen. Nu försvarar hon sitt agerande i ett brev till hyresgästerna – och går till hårt angrepp mot Hyresgästföreningen.

Tidigare i höstas bröt Wonna I de Jong, som är en stor fastighetsvärd i Skärholmens stadsdel, förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen. Det innebär att hon inte vill förhandla om hyror och andra hyresvillkor via föreningen.

Det skapade oro bland hyresgästerna – och Hyresgästföreningen gick ut och varnade dem för att skriva på någonting utan att först kontakta föreningen.

Nu försvarar Wonna I de Jong sitt agerande. I ett brev till sina hyresgäster skriver hon att Wonna I de Jong Fastigheter saknat ”en öppen dialog med Hyresgästföreningen”. Hon menar att Hyresgästföreningen alltid är mer intresserat av så låga hyreshöjningar som möjligt än att ”samarbeta för en trivsam boendemiljö som kan utvecklas”.

I brevet står också att ”bostadsmarknaden har genomgått en fantastisk utveckling” under de senaste årtiondena och att ”hyreshöjningen inte alltid följt den generella utvecklingen”. Därför anser fastighetsbolaget att de avtal som ingår i förhandlingsordningen bör ”uppdateras och revideras”.

Wonna I de Jong kritiserar också Hyresgästföreningen för att man varnat för att fastighetsvärden vill förhandla direkt med hyresgästerna. Ambitionen är absolut inte att förhandla med varje enskild hyresgäst, står det. Hur hyresvärden har tänkt sig att förhandlingarna ska skötas framgår däremot inte.

Det klargörs också att ”inga förändringar kommer att ske i hyresnivåer eller tillval” och att man ”följer samtliga överenskommelser som ingåtts”.

Mitt i har sökt Wonna I de Jong för att be henne utveckla resonemangen i brevet, men inte fått svar.

Fakta

Wonna I de Jongs fastigheter i Stockholms län

Skärholmen:
Brantholmsgränd 6–72 (315 lägenheter)
Ekholmsvägen 233–245 (82 lägenheter)
Vårberg:
Vårbergsplan 2–12 (122 lägenheter)
Bredäng:
Järnbärarvägen 20–24, 28–34 (127 lägenheter)
Hässelby:
Olle Engkvists väg 2–34 (360 lägenheter)
Tyresö:
Lagergrens väg 12 (18 lägenheter)
Nacka (Älta):
Torvmossevägen 8–24 A-B (18 lägenheter)

Källa: Hyresgästföreningen