Wonna I de Jong nobbar Hyresgästföreningen

HSB har sålt fastigheten på Vårbergsplan 2–12 till Wonna I de Jong, skandalomsusad fastighetsägare.
Wonna I de Jongs senaste köp är Vårbergsplan 2–12, med 122 lägenheter.
Hyresvärden Wonna I de Jong har "gjort slut" med Hyresgästföreningen, och vill förhandla alla hyresvillkor direkt med hyresgästerna.
– Vi råder hyresgäster att inte skriva på något, säger förhandlaren Jessica Sivsdotter.

Fastighetsägaren Wonna I de Jong har åter hamnat i konflikt. Den här gången är hon på kollisionskurs med Hyresgästföreningen – och har sagt upp förhandlingsordningen. Det innebär att hon vill förhandla direkt med sina hyresgäster, om hyran och andra hyresvillkor.

Hyresgästföreningen råder nu alla hyresgäster att varken skriva på något eller godkänna något muntligt, utan att först rådgöra med Hyresgästföreningen. I Stockholmsområdet finns totalt cirka 1 000 hyresgäster i Skärholmen, Vårberg, Hässelby, Tyresö och Älta. Information har kommit om att Wonna I de Jong nu försöker runda Hyresgästföreningen i kontakter med dem.

– Det är väldigt ovanligt att stora hyresvärdar gör så här  Jag har aldrig varit med om det under mina sju år på Hyresgästföreningen, säger förhandlaren Jessica Sivsdotter.

Tidigare i höst gick hon och Wonna I de Jong tillsammans igenom enkätundersökningen Din värd, där hyresgäster i hela Sverige får tycka till om sina hyresvärdar. När Wonna I de Jong såg att hon låg mycket lågt på alla områden blev hon otroligt upprörd, berättar Jessica Sivsdotter.

– Hon tycker själv att hon gör enormt mycket för sina hyresgäster och blir därför väldigt arg när hon ifrågasätts. Och hon gör en hel del, men ett stort problem är att hon inte kommunicerar med hyresgästerna inför förändringar. Hon kör sitt eget race.

Strax efteråt sa Wonna I de Jong sade upp förhandlingsordningen. Men Jessica Sivsdotter betonar att hyresgästerna inte ska vara alltför oroliga. Den begäran som de Jong har gjort måste godkännas av Hyresnämnden, för att bli giltig. Och för det krävs att en majoritet av hyresgästerna sagt ja.

– Det kan bli svårt för henne att hävda att han har en majoritet av hyresgästerna bakom sig, säger Jessica Sivsdotter.

I det oklara läget manar hon alltså hyresgästerna att vara försiktiga med att gå med på nya villkor, om hyresvärden kommer med sådana.

– Wonna I de Jong ser sig som fastighetsförvaltare och glömmer att hennes fastigheter också är andra människors hem, säger Jessica Sivsdotter.

 

Fakta

Wonna I de Jongs fastigheter i Stockholms län

Skärholmen:

Brantholmsgränd 6–72 (315 lägenheter)

Ekholmsvägen 233–245 (82 lägenheter)

Vårberg:

Vårbergsplan 2–12 (122 lägenheter)

Bredäng:

Järnbärarvägen 20–24, 28–34 (127 lägenheter)

Hässelby:

Olle Engkvists väg 2–34 (360 lägenheter)

Tyresö:

Lagergrens väg 12 (18 lägenheter)

Nacka (Älta):

Torvmossevägen 8–24 A-B (18 lägenheter)

Källa: Hyresgästföreningen