ANNONS

X-cons i Rinkeby skapar en frizon för unga tjejer

Hittills har det mest figurerat män i X-cons.

Men nu startar X-cons tjejgruppen Frizon i Rinkeby.

– Vi vill nå så många som möjligt, säger Carolina Gonzalez.
ANNONS

Organisationen X-cons, som hjälper kriminella och missbrukare tillbaka in i samhället, flyttade till Rinkeby hösten 2013. De håller till i den före detta möbelaffären vid Rinkeby torg, som fungerar både som en samlingslokal och en ungdomsgård.

I dag är drygt tio personer anställda.

I X-cons, som tidigare hette Kris, jobbar före detta kriminella och missbrukare för att få dem som är inne i kriminalitet och missbruk att välja ett annat liv.

Hittills har det varit en manlig dominans i lokalen, men nu har de startat verksamheten Frizon för att stötta kvinnor i alla åldrar.

– De har alltid funnits tjejer i X-cons, men nu är tiden mogen för att satsa grundligt på dem. Och det handlar inte bara om att fånga in dem som är kriminella eller missbrukare, utan alla som befinner sig i utanförskap, säger Onur Karaoglu, ordförande för X-cons i Rinkeby.

En av kvinnorna som hängt mycket i lokalen är Carolina Gonzalez, som blev tillfrågad om hon kunde bli ansvarig för Frizon i Rinkeby.

Carolina Gonzalez har själv vuxit upp i Rinkeby och vet precis hur det är när man hamnar på fel spår. I dag brinner hon för att hjälpa ungdomar.

– Jag var så arg när jag var ung, och i stället för att prata var jag aggressiv. Nu coachar vi unga i hur man har kontakt med myndigheter och peppar dem att besöka arbetsförmedlingen till exempel.

Först och främst vill hon inspirera tjejerna till att ta plats.

ANNONS

– Jag tror det är extra viktigt i dag, då det blivit ännu svårare att ta sig in på arbetsmarknaden, säger hon.

Till sin hjälp har hon 24-åriga Yeini Munnier Osorio, som varken har kriminalitet eller missbruk i bagaget.

Men hon har varit arbetslös länge, i utanförskap som hon själv uttrycker det, vilket blev en ond cirkel.

– Jag blev väldigt osäker och då blev det ännu svårare att få jobb. Nu känner jag mig mycket starkare. En del undrar vad det är för folk här, men killarna som är här är bara stöttande. Många av de som jobbar här har barn, så de är helt vanliga familjefäder, säger hon.

En dag i veckan kommer lokalen bara att vara öppen för tjejer.

Den 24 maj arrangerar Frizon en stor kvinnogala i Solnahallen, som ett startskott för den nystartade kvinnoverksamheten inom X-cons. Syster Sol, Kajsa Grytt och Imber är några av artisterna som medverkar.

ANNONS