Yacobs livsverk är på väg att försvinna

Den tillfälliga butiken är så trång att personer med barnvagn har svårt att komma fram.
Den tillfälliga butiken är så trång att personer med barnvagn har svårt att komma fram.
Yacobs gamla lokal har stått tom i nästan två år i väntan på ombyggnadsplanerna.
Yacobs gamla lokal har stått tom i nästan två år i väntan på ombyggnadsplanerna.
Handlaren Yacob Daliabo stämmer nu Förvaltaren på 12 miljoner för lokaler som han blivit lovad men inte fått.

Sommaren 2013 sade Förvaltaren upp handlaren Yacob Daliabos kontrakt för livsmedelsbutiken Orient Markt i Hallonbergen centrum. Anledningen enligt Förvaltaren var att man skulle bygga om centrumet och en ny entré skulle hamna precis där Yacobs butik låg.

Enligt Yacob hade dock också ett avtal skrivits med den nya matbutiken i centrum om att de inte skulle ha någon konkurrens, varför man behövde krympa Yacobs lokal.

Yacob som hade haft 325 kvadratmeter lokalyta fick flytta sin butik till en betydligt mindre lokal på 90 kvadrat. Han blev samtidigt muntligen lovad två nya lokaler när centrumet väl var ombyggt, och fick även en summa pengar som kompensation.

I en av de nya lokalerna skulle han kunna ha en liten delikatessbutik och i en av dem skulle han kunna öppna restaurang lovade Förvaltaren.

– Där skulle vi ha en orientalisk kolgrill med libanesisk mat. Jag hade till och med rest till Libanon för att beställa porslin och ta in offerter på vad en grill skulle kosta. Det kunde inte bli bättre, men de lurade mig, säger Yacob Daliabo.

Något kontrakt på lokaler har han nämligen inte fått och imorgon beslutar Kommunfullmäktige att sälja centrumet till fastighetsbolaget Balder.

– Jag har kämpat halva livet och satsat allt jag har i den här butiken. Jag har jobbat från klockan 04-22 helt själv i fyra år. Butiken var allt jag drömt om.

För trångt för kunderna

Yacob berättar att butiken omsatte 15 miljoner om året och hade fyra anställda innan de fick krympa den och flytta in i den lilla butiken längst in i hörnet av Hallonbergen centrum, där den ligger i dag.

– Detta skulle vara en tillfällig lokal, 80 procent av mitt gamla utbud får inte plats och det är för trångt för folk med barnvagn och rullator att komma in här. Jag har till och med suttit barnvakt för att mammorna ska kunna handla.

 Jag ska kämpa till sista andetaget, det här är mitt liv.

Fortfarande står den gamla butikslokalen tom, full med gammal butiksinredning. Det har den gjort sedan Yacob var tvungen att flytta ut.

– Jag fattar inte att de behandlar mig på det här viset, jag mår jättedåligt av detta. Jag begär inte längre de lokaler jag blev lovad, men jag vill bli ekonomiskt kompenserad för det jag har förlorat. Jag ska kämpa till sista andetaget, det här är mitt liv, säger han.

Stämmer på 12 miljoner

Yacobs advokat Tomas Dock har nu skickat in en stämningsansökan på 12 miljoner mot Förvaltaren och de ska upp på samtal i tingsrätten 12 februari.

Tomas Dock skräder inte orden när han beskriver hur han tycker att Yacob blivit behandlad av bolaget.

– Det är rena rama bedrägerifasoner. Jag har pysslat med hyresrätter i 30 år och suttit som förbundsjurist för Sveriges Köpmannaförbund och har näst intill aldrig stött på något så här synnerligen anmärkningsvärt, säger han.

Tomas Dock anser att Förvaltaren lurat Yacob då man skrev in brasklapp i kontraktet att avtalet om den nya butikslokalen inte skulle gälla om de skulle ändra sig om ombyggnaden av centrumet.

– De kom före nyår förra året och sa att man inte ska fullfölja sina planer, utan att ta ett uns ansvar för det som händer med Yacob. Det ska bli väldigt intressant att se vad en domstol säger om detta, säger han.

Stoppade planer

Ewa-Maria Svensson, chef för uthyrningen av lokaler på Förvaltaren, säger att hon är ledsen för situationen som uppstått, men att hon som tjänsteman inte kan göra så mycket åt det beslut om att stoppa ombyggnadsplanerna, som tagits av Förvaltarens styrelse.

Vi hade en uppriktig önskan att erbjuda honom lokalerna.

– Det fanns långtgående planer på att bygga om hela centrum och de butiker som Yacob nämner var inplanerade. Han hade även fått ett erbjudande om en restaurang och vi hade en uppriktig önskan att erbjuda honom lokalerna. Jag är ledsen för att det blivit så här, men kan inte påverka det beslut som vår ledning tagit, säger hon.

Beslutet om försäljningen av Hallonbergen centrum togs av politikerna i kommunen då de menar att Förvaltaren inte ska ta hand om kommersiella lokaler utan ägna sig åt sina hyresfastigheter.

Varför har det skurit sig som det gjort mellan er och Yacob?

– Vi hade en tydlig plan för centrum som alla var nöjda med. Sedan togs ett nytt beslut, och utifrån det har vi gjort vårt bästa för handlarna. När det gäller Yacob vill vi kompensera för den situation som uppstått. Vi har förhandlat om en skälig ersättning, men inte kommit överens om nivån, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren. 

Anders Sundqvist säger också att i och med försäljningen har Förvaltaren ingen rådighet över centrumets framtid.