Yoga med barnen under sagostunden

Julia Fredäng med sina barn, som gillar sagoyoga.
Julia Fredäng med sina barn, som gillar sagoyoga.
Visst kan man kombinera läsning och kroppsövningar. Lördagen den 5 mars är det sagoyoga i Älvsjö bibliotek. Ledare är småbarnsmamman Julia Fredäng.

Barn är små under en väldigt kort period. Varför lämna bort dem på aktiviteter när man i stället kan göra något tillsammans?

Så resonerade småbarnsmamman Julia Fredäng, när hon startade sagoyoga för barn. Den 5 mars kommer hon till Älvsjö bibliotek för att leda ett yogapass för 3-7-åringar och deras föräldrar.

– Det går till så att jag läser en sagobok, en saga i taget. Sedan tittar vi på bilderna ihop och gör positioner utifrån dem, berättar Julia Fredäng som tycker att ett bibliotek – som är en sinnebild för lugn och lärdom – är en perfekt plats att yoga på.

Tanken är att barn och föräldrar ska få en stund tillsammans, fri från stress och prestationskrav. Barnen får dessutom en introduktion i yoga.

– Det är förstås inget barnen tänker på själva men tanken är också att lära dem att gå ner i varv, slappna av och på sikt få bra kroppskontroll.

Julia Fredäng började med sagoyoga för ett år sedan. Hon har själv två barn, 2 och 4 år gamla och brukar ha sagoyoga med dem hemma.

– De tycker att det är jätteroligt! Och det som är bra med sagoyoga är att man också kan göra det själv hemma, ihop med barnen, det behöver ju inte vara på ett bibliotek eller en kurs.

Det blir två pass i Älvsjö bibliotek på lördag den 5 mars, klockan 11.30–12.15 och klockan 13.00–13.45.

Platserna är begränsade så man bör föranmäla.