ANNONS

Populär yoga tvingas lämna Markuskyrkan efter hot

Johan Hedström mediterar. Bild på Markuskyrka.
Hot och klagomål mot Markuskyrkan.
De eftertraktade yogatillfällena i Markuskyrkan i Björkhagen har nått sitt slut. Kyrkan har bestämt att yogaläraren Johan Hedström måste lämna lokalen efter hot från allmänheten.
– Det känns jättejobbigt, jättesorgligt, säger han.
ANNONS

Efter sex långa år kan Johan Hedström inte längre leda yogapass i Markuskyrkan i Björkhagen. Kyrkan har bestämt sig för att avsluta de populära tillfällena efter många klagomål och hot.

– Kyrkan har ju fått motstånd i alla år mot det här, men mest av allt har de ju fått positivitet, säger Johan Hedström.

Han berättar att personer kommit till yogapassen och tyckt att det inte tillhör kristendomen. Åsikterna har inte endast framförts i form av ett yttrande utan folk har även blivit hotfulla.

– Sist kom det in två personer och de gapade lite grann under en sång och det blev spänningar i gruppen, säger han.

Yoga i Markuskyrkan.

Hur ett yogapass i Markuskyrkan kunde se ut. Foto: Privat

”Jättesorgligt”

– Det känns jättejobbigt, jättesorgligt. Det här är en hjärtefråga. Vi har ju bidragit men en inkluderande atmosfär, säger Johan Hedström om att behöva lämna kyrkan.

Han berättar om de människor som varit med och att de kunnat spela musik och bildat en community-känsla. Alla oavsett vad de tror har alltid varit välkomna till kyrkan och yogan och därför känner han stor sorg efter så många år.

– Det som är fint i det här är att jättemånga håller på att ta kontakt och försöker hitta en ny plats, de hjälper till. Jag är inte själv i det här, utan det är hundratals som engagerar sig, säger Johan Hedström.

ANNONS

Varje dag får han meddelanden från människor som känner sig förtvivlade och har haft yogan som en höjdpunkt varje månad. Johan Hedström förklarar att folk fått känna en trygghet och gemenskap tack vare dessa tillfällen.

Johan Hedström leder yogaklasser i Markuskyrkan i Björkhagen. Sveriges största återkommande yoga-event.

Johan Hedström mediterar. Foto: Pronon

En plats för alla

Johan Hedström förklarar att Markuskyrkan varit den plats som tagit emot mest människor som inte är med i Svenska kyrkan. Han tror att det blev lite för jobbigt för kyrkan med alla klagomål.

Det var upp till cirka 500 personer i klasserna. Bland de fanns hemlösa och andra personer som inte har råd med yoga annars.

– Det är yoga och meditation för alla så det kan vara i vilken kyrka som helst, det är bara en plats där vi inkluderar många människor.

– Vi är så ledsna för det här, det har varit en fantastisk upplevelse att ha yoga för så många människor i vårt vackra kyrkorum. Men vi känner att vi inte längre kan garantera säkerheten för deltagarna på eventet, säger Maria Berg till Kyrkans Tidning enligt Världen idag.

”En folkrörelse”

Några hot och klagomål är dock inte något hinder för Johan Hedström. Han planerar att hålla nästa träff den 14 mars. Han vet inte var men har är målmedveten.

– Jag har fått svar från vissa ställen som är superintresserade, både kyrkor och andra platser, men det är inte helt klart. Vi jobbar för fullt för att låta det fortsätta, säger han.

Johan Hedström vill inte avslöja vilka platser det handlar om. Helst vill han hitta en plats för att stanna kvar i stadsdelen, men han är öppen för förslag.

– Folk brukar säga ”det här är som en folkrörelse, det måste fortsätta”. Vi ger inte upp det här, säger han.

Mitt i har sökt kyrkoheden Maria Berg, men hon avböjer en intervju.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.