Youbert fick Obama att skratta

Botkyrkabon Youbert Azis gör praktik som valarbetare i Chicago.

Vilket har medfört att han har ätit lyxiga popcorn med presidenten.

Han kan även skryta med att han lockat ­Barack Obama till skratt.

En lokal fylld med eldsjälar i Chicago. Telefoner, kaffemuggar och ett rejält gäng donuts. Och så ett evigt surr i luften. Här befinner sig en trogen skara anhängare till ­Barack Obama som ringer runt till amerikaner för att tala politik – och varför de bör rösta på just honom.

Sedan några veckor tillbaka är Youbert Azis, lokalpolitiker från Fittja, en självklar del i maskineriet. Han fick en praktikplats och tvekade inte en sekund att åka.

– Jag befinner mig på en plats där det råder en väldig energi, säger han på telefon till Lokaltidningen Mitt i några dagar innan valet.

I slutspurten arbetar vissa val­arbetare från sju på morgonen fram till midnatt. Det har inte ens den omskrivna orkanen Sandy, som drabbade östra USA, kunnat ändra på. De tunga politikerna har ­låtit valdebatterna vila men fotfolket har på de flesta håll jobbat på som vanligt.

Youberts uppgift är att samordna telefonsamtalen. Ibland ringer han även själv. Men ibland händer betydligt mer omvälvande saker än så. Som dagen då Youbert Azis fick möjligheten att träffa Barack Obama själv, då han gjorde ett besök i en vallokal i Chicago. Omgiven av säkerhetsvakter kom han in och bjöd besökarna på popcorn. Youbert menar att det inte var vilka popcorn som helst.

– Garrett popcorn heter de. Ett exklusivt märke som gör popcorn med olika topping. Ost eller kola till exempel. Mycket gott.

Enligt Youbert såg Barack Obama lite trött ut, men utstrålade ändå ”kraft, energi och kämparglöd”.

– Han är en sådan person som har fullt fokus på dem han talar med. Man känner sig verkligen sedd. Helt otroligt egentligen, i 30 sekunder var det som om en av världens mäktigaste mäns fokus helt och hållet låg på mig.

Så var det alltså. I ungefär en halv minut talade presidenten bara med Youbert. Och Youbert upplevde att intresset var äkta när Obama frågade hur han trivdes med att jobba med kampanjen.

Youbert Azis kan dessutom skryta med att han lockade USA:s president till skratt.

– Jag sa att alla var väldigt trevliga. Särskilt alla de man ringer upp och kampanjar för. Det var då han skrattade. Det är allmänt känt att vi som ringer ibland får en lur i örat. Det ingår liksom i jobbet.

– Efter mötet kände jag mig omtumlad. Jag tänkte: ”stod jag verkligen här och pratade med presidenten alldeles nyss, eller var det bara en dröm”?

I dag tisdag, den stora valdagen, lobbar Youbert in i det sista. Därefter ska han åka till en lokal stor som Älvsjömässan där presidenten med stab och en mängd politiker och valarbetare samlas.

– Barack Obama vinner. Jag tror inte att Mitt Romney egentligen har någon chans.

Har du något positivt att säga om Romney?

– Nä, faktiskt inte. För honom handlar det bara om att bevisa något för sin släkt. Obama skulle säkert kunna säga något gott om honom. Kanske att han är ”a good family man” eller nåt. Men Obama är bättre på sådant där än vad jag är. Han är bra på det mesta.

Fakta

Mångfalden är det bästa med Fittja

Namn: Youbert Azis.

Ålder: 21 år.

Bor: Fittja.

Gör: Studerar statsvetenskap och nationalekonomi vid Stockholms universitet.

I politiken: Är ledamot för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Botkyrka och vice ordförande i utbildningsnämnden.

Familj: Mamma, pappa, en storebror och två storasystrar.

Bäst med Fittja: Mångfalden.