ANNONS

Youtube-succé för Järva Ungdomsmottagning

Järva Ungdsomsmottagning; Youtube; Nyanlända ungdomar
Ett klipp ur Youtube-succén "Någon som lyssnar på dig"
I filmen agerar elever från språkintroduktionsklasser på Spånga och Tensta gymnasier.
I filmen agerar elever från språkintroduktionsklasser på Spånga och Tensta gymnasier.
Över 34 000 visningar på en vecka. Järva Ungdomsmottagning gör Youtube-succé - med en film som vänder sig till nyanlända ungdomar.
– Jätteroligt. VI hoppas att de ska känna igen sig och våga komma till oss, säger barnmorskan Lina Isaksson.
ANNONS

I filmen ”Någon som lyssnar på dig” som har setts över 34 000 gånger på Youtube på drygt en vecka får vi följa med några ungdomar till Järva Ungdomsmottagning: ”Jag hade sex med en kille. Det är helt katastrof”, säger en ung kvinna med hijab och jagade ögon till barnmorskan Kajsa Hagstrand. Vi får även möta en ung man som inte kan sova: ”Man behöver någon att prata med när det är tungt. Jag ser att du har det tungt”, säger en av kuratorerna i filmen.

Talar till känslor

– Jätteroligt att så många verkar gilla den, säger Lina Isaksson, barnmorska på Järva Ungdomsmottagning.

– Det är en fin film om varför vi finns och vilka vi är. En film som talar till känslor. För oss som jobbar här är igenkänningsfaktorn hög. Vi sitter i de här mötena varenda dag, säger hon.

På Järva Ungdomsmottagning jobbar barnmorskor, kuratorer och läkare. Hit är alla ungdomar upp till 23 år välkomna, oavsett bostadsort eller vem man är; kille, tjej, något annat kön eller personer som inte har lust att definiera sig. Här finns hjälp att få för den som har behov att prata om ämnen som sex, identitet eller relationer.

Satsning på nyanlända

Youtube-filmen är en del i en större satsning på nyanlända ungdomar som bland andra SKL, Sveriges kommuner och landsting, står bakom.

– Vi hoppas att rätt personer har sett filmen, nämligen de nyanlända. Vi hoppas att de ska känna igen sig och våga komma till oss, säger Lina Isaksson.

Till Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har det kommit många ensamkommande flyktingungdomar sedan hösten 2015. Men eftersom de flesta ensamkommande är placerade i familjehem och inte i ungdomsboenden är de svåra att kontakta.

– Vi klurade på hur vi skulle nå våra ungdomar som bor här. Så kom vi på att alla tittar mycket på Youtube, säger Lina Isaksson.

ANNONS

Nominerad till filmpris

Istället för en konventionell informationsfilm, som i bästa fall hade visats runt om i skolorna, föll valet på en reklamfilm.

I filmen som gjorts av kommunikationsbyrån Populate agerar både professionella skådespelare och  elever från språkintroduktionsklasserna vid Spånga gymnasium och Tensta gymnasium, samt personal vid Järva Ungdomsmottagning.

– Eleverna gav jättefin input när vi spelade in filmen. Så innehållet är verkligen förankrat i målgrupperna, säger Lina Isaksson.

Filmen har inte bara gått som tåget på Youtube. Den är även nominerad till Svenska Publishingpriset i kategorin ”Filmer som marknadsför tjänster”. Vinnaren utses vid en gala på Berns den 23 oktober.

Fakta

Personalen har tystnadsplikt

  • Järva Ungdomsmottagning ligger på Isafjordsgatan 32B i Kista.
  • Hit är alla upp till 23 år välkomna, främst ungdomar i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.
  • Här jobbar kuratorer, barnmorskor och läkare.
  • Årligen besöker upp till 6000 ungdomar mottagningen.
  • Personalen har tystnadsplikt och ett besök kostar inget.
Fakta

Här finns hjälp för knopp och kropp

  • På Ungdomsmottagningen kan du prata om eller undersöka din kropp.
  • Testa dig för könssjukdomar eller graviditet.
  • Få hjälp med preventivmedel.
  • Få ett dagen-efter-piller.
  • Få någon att prata med.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.