Youtubesuccé blir video

Linnea Andae, 10, Sofia Sapan, 9, och Kevin Nuñez, 11, är de yngsta dansarna i Fernando Illezcas musikvideo.
Linnea Andae, 10, Sofia Sapan, 9, och Kevin Nuñez, 11, är de yngsta dansarna i Fernando Illezcas musikvideo.
När skivbolaget bestämde sig för att spela in videon visste Behrang Miri direkt att han ville att Fernando Illezca skulle regissera.
När skivbolaget bestämde sig för att spela in videon visste Behrang Miri direkt att han ville att Fernando Illezca skulle regissera.
Det gäller att passa på att filma mellan regnskurarna.
Det gäller att passa på att filma mellan regnskurarna.
I Melodifestivalen slogs låten ”Jalla Dansa Sawa” ut i andra chansen. Men på Youtube har den setts 1,2 miljoner gånger.

Nu satsar Behrang Miri internationellt med en musikvideo inspelad på Malmvägen.

Regnmolnen hänger tunga över gamla Sollentunamässans tak. I ett hörn står en ensam utbränd bil. Mitt på den blåsiga ytan står en liten skara.

Fernando Illezca har återvänt till platsen för sin uppväxt för att spela in en internationell video åt Melodifestivallåten ”Jalla Dansa Sawa”.

– Vi ville hitta en förort för att spela in videon, och varför inte Sollentuna? Jag är ju härifrån, ­säger Fernando Illezca.

Han har gjort en rad musikvideor. Bland annat åt hiphoparen Frispråkarn och reggaestjärnan Million Stylez som båda har rötter i Sollentuna. Nyligen blev det rabalder när Kronofogden reagerade på en reklamfilm han gjort åt sex fackförbund, 6F. I filmen porträtteras tre personer från myndigheten som grisar.

Uppståndelsen verkar inte ha avskräckt 6F. I sommar kommer nästa reklamfilm på samma tema att visas på biografer i hela landet.

Fernando Illezca är en regissör med ett budskap.

– Låten är lättsam, men det kommer att finnas politiska och sociala vinklar i videon. Jag försöker inte glorifiera eller exotisera förorten. Ibland ska det vara så käckt: ”Åh, vad fint det är med multikulti”. Men jag tycker inte att allt är fint med förorten. Jag tror inte att alla är glada här, säger han.

Låten ”Jalla Dansa Sawa” gjorde ingen omedelbar succé i Melodifestivalen. Däremot har den visats 1,2 miljoner gånger på Youtube. Skivbolaget har därför bestämt sig för att satsa internationellt och ge ut en engelskspråkig version av låten. Fernando Illezca fick uppdraget att göra videon.

– Den börjar med ett familjedrama, där en ung kille ser sina föräldrar bråka, säger han.

Han vill skildra hur svårt det kan vara att växa upp, att vara barn i en hård värld. Men det finns också ljusglimtar – musiken symboliseras av ett kassettband i guld.

– Det är en glad låt, men videon behandlar förorten och arkitekturen här. Betong är lite mörkt. Jag gillar den kontrasten, säger Fernando Illezca.

Han och Behrang Miri träffades för flera år sedan. När skivbolaget ville göra en video till ”Jalla Dansa Sawa” visste Behrang Miri vem han ville ha.

– Han jobbar med film på ett ­sätt som jag jobbar med texter. Vi klickade mycket när vi träffades och vi förstår varandra, säger Behrang Miri.

Fernando Illezca har full konstnärlig frihet i videon och därför är det viktigt att Behrang kan lita på honom.

– Om jag varit filmare hade jag velat vara som Fernando. När man jobbar så nära varandra som vi gör så måste man dela samma uppfattningar, säger Behrang Miri.

Om ”Jalla Dansa Sawa” blir nästa internationella sommarplåga återstår att se. Oavsett hitpotential ser Behrang Miri fram emot att få lansera låten på engelska.

– Jag har egentligen alltid rappat på engelska. Det är ett språk som ger en låt möjligheter att nå utanför Sveriges gränser, säger Behrang Miri.

Ibland ska det vara så käckt: ’Åh, vad fint det är med multikulti’. Men jag tycker inte att allt är fint med förorten. Jag tror inte att alla är glada här.Fernando Illezca

Fakta

1,2 miljoner visningar på Youtube

Den 23 februari uppträdde Behrang Miri tillsammans med Loulou Lamotte och Oscar Zia med låten ”Jalla Dansa Sawa”.

Låten hamnade på fjärde plats i deltävlingen och gick vidare till andra chansen.

I andra chansen blev ”Jalla Dansa Sawa” utslagen i en duell mot Anton Ewalds låt ”Begging”.

Låten har inte haft någon svensk video, däremot har Youtube-klippet från Melodifestivalen visats över 1,2 miljoner gånger.