Min lokala hjälte

En till dovhjort med ljusslinga i hornen

Stefano Testi lyckades fotografera en dovhjort med julgransslinga inne på en villatomt på Mokärrsvägen.
Stefano Testi lyckades fotografera en dovhjort med julgransslinga inne på en villatomt på Mokärrsvägen.
Ytterligare en dovhjort med intrasslad ljusslinga i hornen har synts i Tyresö.

Viltvårdare i kommunen håller dovhjortarna under bevakning, men väljer att inte ingripa.

Mitt i berättade i förra veckan att en dovhjort med en utomhusbelysningsslinga i hornen har synts i Brevik.

Nu har ytterligare en dovhjort med julgransslinga setts i krokarna, den här gången inne på en villatomt på Mokärrsvägen.

– Den verkade inte alltför besvärad av ljusslingan. Och ena halvan av kronan var redan borta, säger Stefano Testi, som lyckades fånga dovhjorten på bild.

Enligt Per Ahl, viltvårdare i Tyresö, är det inte ovanligt att hjortarna trasslar in sig i ljusslingor.

– Tyvärr är det en alldeles för vanlig syn, och det kan leda till ett otroligt lidande för djur som trasslar in sig rejält. Jag vill uppmana folk att ta ner julgransbelysningen efter jul så begränsas riskerna något, säger han.

Han menar att gamla staket även är en stor fara för djuren.

– Ta gärna bort gamla staket som inte används. Det är lätt hänt att de trasslar in sig i snören och vajrar, säger Per Ahl.

Viltvårdarna håller dovhjortarna under bevakning, men väljer att i det här skedet inte ingripa utan hoppas att dovhjortarna ska lösa situationen själva. Snart börjar de gnugga av sig basten, alltså det ludna, på hornen och förhoppningen är att ljusslingorna då ska åka av. Alternativt att de bär belysningen fram till hornen fälls i vår.

Att avliva hjortarna drar sig viltvårdarna därför in i det längsta för, och att söva djuret är inget alternativ.

– Det är inget vi själva kan göra, utan då måste veterinär kallas in vilket det inte finns ekonomi för. Det är heller inte fullt så enkelt som man kan tro och det är inte alltid säkert för djuret, säger han.

Viltvårdarna i Tyresö har tidigare fått ingripa när dovhjortar trasslat in sig i utomhusbelysningar. Genom åren har ett tiotal hjortar fått avlivas just på grund av detta fenomen.

Totalt finns drygt hundra dovhjortar i Tyresö.