ANNONS

Ytterligheter möts i elevernas musikal

Cesar Andersen Lindholm spelar Måns, som ingår i det taskiga gänget.
Cesar Andersen Lindholm spelar Måns, som ingår i det taskiga gänget.
Moa Renberg och Hanna Sahlén. Systrarna Naiva tror att om bara man ler så löser sig allt.
Moa Renberg och Hanna Sahlén. Systrarna Naiva tror att om bara man ler så löser sig allt.
Två kompisgäng med helt olika syn på livet och deras väg mot samarbete, det är handlingen i Tyresö musikklassers musikal "Behind the doors". Om en vecka är det premiär på Bio Forellen.
ANNONS

Varannat år anlitar Tyresö musikklasser på Nyboda skola ett externt produktionsbolag för att sätta upp en musikal med musikklassernas åttor och nior. Årets musikal heter ”Behind the doors” och handlar om två kompisgäng som är varandras motsatser. Temat är självutveckling och gemenskap.

– Jag spelar Amelie, en av systrarna Naiva. Vi är livsglada och positiva, vi tror att bara man är glad så löser sig allt i livet och ser ner på dem som inte tänker som oss. Men vi lär oss under tiden att man också måste visa andra känslor, säger Moa Renberg i årskurs nio.

Deras motpoler finns i det taskiga gänget, som Måns ingår i.

– Han är en högre stående typ som säger saker de andra inte förstår. Man vet inte så mycket om honom, han är oförutsägbar och mystisk, säger Cesar Andersen Lindholm i årskurs åtta, som spelar Måns.

Samarbete är bästa vägen

På Bio Forellens scen övar eleverna sång och dans till The Four Seasons ”December, 1963 (Oh, What a Night)”. Koreograf Joanna Tåje instruerar. I nästa scen är det mindre musik, mer dialog och regissör Johan Briggert tar över. Scenen skildrar ett grupparbete och både systrarna Naiva och det taskiga gänget stänger ute alla som vill arbeta med dem. Successivt ska de två gängen lära sig att samarbete är bästa vägen framåt.

– I musikalen möts ytterligheterna, budskapet blir att om de kan mötas, så kan alla mötas. Egentligen, även om det inte är uttalat, handlar det om elevernas egna liv. Man kommer stöta på svårigheter i livet och man måste lära sig att acceptera varandras olikheter, säger Johan Briggert.

 

Budskapet blir att om de kan mötas, så kan alla mötas.

Johan Briggert, regissör.

ANNONS

 

Eleverna har själva fått komma med idéer som Johan sedan använt sig av i manusskrivandet. Och under repetitionsperioden, som pågått sedan i höstas, kan eleverna när som helst komma med önskemål eller synpunkter.

– Om de exempelvis vill säga fler repliker eller göra mer på scen, får de göra det. Bara det är inom ramen för musikalen, säger han.

”Det blir på riktigt”

Både Cesar och Moa uppskattar att skolan tagit in ett produktionsbolag för musikalen.

– Det är helt en annan sak att ha regissör och koreograf. Det blir på riktigt och det är en bra erfarenhet, säger Cesar.

Moa fyller i:

– Det är jätteroligt att vi har Johan och Joanna, de bidrar med professionalitet.

Skapar framtidshopp

Nyboda skolas rektor, Jesper Samuelsson, är för dagen på plats för att följa repetitionerna.

– Eleverna får en arena och plattform där de kan dela med sig till en riktig publik. Det här skapar framtidshopp, att våga och tänka att jag kan. Skolans syfte är att hjälpa elever nå sin dröm och det här är en fantastisk grej som bidrar till det, säger han.

För Moa är musikalen ett gyllene tillfälle, det är det här hon vill göra i framtiden.

– Jag har sökt musikallinje till gymnasiet, säger hon.

Nästa fredag, 9 mars, är det premiär för ”Behind the doors”, som även spelas på lördag, 10 mars.