Slagstabon högst bland Botkyrkaborna i i EU-valet

Kristdemokraterna/Most Photos
Fjärde namn hos Kristdemokraterna. Slagstabon Yusuf Aydin är redo för EU-valet. Tidigare Tullingebon Fredrick Federley är Centerns toppnamn.
Centerpartisten Fredrick Federley har flyttat från Tullinge.
Numera är det Slagstabon och kristdemokraten Yusuf Aydin som ligger högst bland Botkyrkaborna.
Söndagen den 26 maj är det dags för val igen.

Varför ska man rösta i EU-valet?

För mig handlar det om två perspektiv. Dels EU:s påverkan på Sverige och invånarna här. Vi får alltmer frågor i kommunfullmäktige som har en direkt eller indirekt koppling till EU. Dels har du EU:s betydelse för utmaningar kring klimat, miljö, migration och handel. EU är också viktigt i utrikespolitiken och om EU agerar gemensamt har man stora möjligheter att påverka utvecklingen kring fred och mänskliga rättigheter i vår omvärld.

Kan du ge något konkret exempel på hur EU påverkar Botkyrka?

Till exempel när det gäller migration och miljö. Nu har EU lagstiftat om att förbjuda vissa plastartiklar 2021. Migrationspolitiken i EU har också betydelse för befolkningen i Botkyrka och Sverige.

Är det någon fråga som du personligen tycker att är särskilt viktig att driva i EU?

För mig som kommer från Mellanöstern är det faktiskt EU:s roll i utrikespolitiken. EU kan vara kraftfull om man agerar i utrikespolitiken med diplomati, sanktioner och bistånd. Jag tror EU är viktigt för att främja demokrati, mänskliga rättigheter och en fredlig utveckling i omvärlden. För mig handlar det också särskilt situationen för utsatta kristna i Mellanöstern.

Du ligger fyra på listan – vad tror du om dina chanser?

Vi har gått starkt framåt i opinionsmätningarna. Vi tror på 2-3 mandat i EU. Och då ligger jag precis på gränsen. Om jag får många personkryss kan jag komma in.