Yvonne Stein (L) tar farväl av politiken

Yvonne Stein (L), lokalpolitiker i Upplands-Bro sedan 10 år, lämnar alla sina politiska uppdrag. Nu vill hon fokusera på sitt arbete på Regeringskansliet.

– Man ska inte vara livstidspolitiker, säger hon.

Det var efter röran i valet 2006 som Yvonne Stein kom in som kommunalråd i Upplands-Bro, då i en ohelig allians med Socialdemokraternas Håkan Heglert.

SD, med ett mandat, var vågmästare och det bröt ut bittra strider mellan de kvarvarande partierna.

Men när Alliansen åter tog makten 2010 var Yvonne Stein och dåvarande Folkpartiet välkomna in i värmen igen.

– Jag har gjort en omvänd politisk karriär kan man säga. Jag blev kommunalråd direkt och efter åtta år hamnade jag i opposition. Nu är det dags för mig att gå, säger Yvonne Stein.

Den största anledningen till avhoppet, berättar hon, är tidsbrist.

– Det är bara 24 timmar på dygnet och jag har ett jobb där jag reser mycket. Just nu kolliderar jobbet med mina politiska uppdrag och därför väljer jag att gå. Dessutom tycker jag inte att man ska vara livstidspolitiker.

Yvonne Stein trivs inte på motståndarsidan.

– Vissa älskar att vara oppositionspolitiker. Det gör inte jag. För mig är det viktigt att jag känner att jag kan skapa förändring. Nu när galoppbanan är färdig känner jag inte att jag har några fler konkreta frågor som jag kan driva framåt på ett bra sätt.

När hon ser tillbaka på höjdpunkterna i sin politiska karriär nämner hon återigen galoppbanan.

– Planerna påbörjades under min första mandatperiod och det har varit en lång process att få allt att gå i lås. Nu har vi en galoppbana som är fyra gånger så stor som Täbys. Det är riktigt stort. Det är en av de sakerna som glittrar lite extra.

Yvonne Stein arbetar sedan 2015 som kansliråd på Finansdepartement. Hon är utbildad jurist och har bland annat arbetat som internationell förhandlare på Regeringskansliet och EG-rättslig expert på EU-kommissionen.

Det är ännu oklart vem som tar över Yvonne Steins uppdrag i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.