Yxman misstänks ha rövat bort sin pappa

Med yxa ska mannen ha misshandlat och fört bort sin egen pappa. Nu sitter mannen häktad i väntan på åtal om människorov, grov misshandel och rån.

– Det är grov misshandel och en yxa är inblandad. Som jag förstått har han använt den trubbiga sidan, säger kammaråklagare Paulina Brandberg.

Enligt åklagaren ska mannen ha gett sig på föräldrarna i Roslagen direkt efter att han släppts från häktet där han suttit inlåst för tidigare brott. Motivet ska åtminstone delvis ha varit pengar.

– Det första hotet, mot mamman, kom samma dag som han släpptes ur häktet. Det var verbala hot. Hot om fysisk skada. Familjen blev väldigt rädd, säger Paulina Brandberg.

Enligt åklagaren dröjde det sedan ett par veckor innan mannen gav sig på pappan. Bland annat ska han ha misshandlat pappan så svårt med yxa att denne fortfarande några veckor efter händelsen vårdades på sjukhus.

Dessutom förde han bort pappan, vilket åklagaren rubricerat som människorov.

– Han har kört omkring med pappan i en bil och pappan har inte haft möjlighet ta sig ut ur bilen, säger Paulina Brandberg.

Hoten mot mamman uttalades i början av november och det hela kulminerade med misshandeln och bortförandet av pappan två veckor senare.

En vecka senare häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för människorov – mindre grovt brott, grov misshandel, rån och olaga hot. Mannen har erkänt att han utdelat ett slag med ­öppen hand, men nekar i övrigt till allt.

Enligt Paulina Brandberg var mannen påverkad av ­alkohol eller droger när brotten begicks.

I mitten av november dömdes han av Attunda tingsrätt för en rad tidigare brott, bland annat olaga hot, misshandel och våld mot tjänsteman. Påföljden för detta blev fyra månaders fängelse.

Av domen framgår att mannen varit påverkad av alkohol och misshandlat en flickvän samt en sjuksköterska i samband med att han skulle få vård.

Förra veckan begärdes mannen omhäktad. Åtal väntas inom två veckor. Mannens försvarare har avböjt att tala med Mitt i.

Fakta

Människorov kan ge långt straff

Människorov kallas ofta för kidnappning och innebär att man för bort eller spärrar in någon för att skada, tvinga eller utöva utpressning. Under 2012 anmäldes 1 605 fall av människorov eller olaga frihetsberövande i hela landet, varav tre i Österåker och två i Vaxholm.

Straffet för människorov är fängelse – lägst fyra och högst arton år, eller livstid.

Bedöms brottet som mindre grovt är påföljden fängelse i högst sex år.

Källor: Brottsbalken, Brå