Min lokala hjälte

Yxmannen gäckar alltjämt polisen

Här började den beväpnade mannen jaga åtta personer.  foto: stefan källstigen
Här började den beväpnade mannen jaga åtta personer. foto: stefan källstigen
Åtta personer blev förra helgen jagade av en man med yxa i Saltsjö-Boo. Mannen är fortfarande på fri fot och polisen söker vittnen till händelsen.

Klockan var runt halv tre på morgonen när åtta personer blev attackerade av en man med yxa förra lördagen. De hade precis klivit av bussen nära Skarpövägen i Saltsjö-Boo när de mötte mannen. När gruppen passerade mannen började han plötsligt jaga personerna med yxan i högsta hugg.

– Vad jag förstår började han jaga dem utan anledning, säger polisen Ulrika Blom som handlägger utredningen.

De åtta personerna, som bestod av två kompisgäng, började springa mot ett hyreshus på Skarpövägen där en av personerna bor. De hann in genom porten innan yxmannen hann ifatt dem. De attackerade gömde sig i lägenheten. Där­ifrån kunde de höra hur mannen försökte slå sig igenom porten med yxan. Han krossade dörrens fönster, men sprang därefter från platsen.

Förra veckan startade utredningen och polisen förhörde de inblandade personerna. De berättade att de aldrig sett mannen förut och polisen har fortfarande ingen misstänkt.

– Vi letar efter vittnen. Om någon har uppmärksammat någonting så skulle vi vara tacksamma att ta emot informationen, säger Ulrika Blom.

Enligt de utsatta personerna gäller det en man som är mellan 25 och 35 år gammal och har mörkt hår. Han är ungefär 180 centimeter lång och hade mörka kläder på sig vid tillfället.

NACKA När en kvinna i 80-årsåldern låg och sov i sin bostad i Boo vaknade hon plötsligt av att fönster krossades. Hon klev upp och mötte två okända män i bostaden. När de fick syn på kvinnan flydde de från platsen.

Inbrottet, som skedde förra torsdagen, är ett av många som har anmälts inom Nacka polismästardistrikt de senaste veckorna.

Flest inbrott och inbrottsförsök har gjorts i Nacka kommun.

Han började jaga dem utan anledning

Kvinna väcktes av tjuvar som krossade fönster

Brandförsvaret avråder från eldning efter skogsbrand

Älta Förra helgen brann 15 000 kvadratmeter skog i Älta. Södertörns brandförsvar släckte elden under lördagskvällen men fick komma tillbaka för eftersläckning dagen efter. Det är oklart hur branden startade.

– Men skogen självantänder inte. Oftast är människors slarv med i bilden – allt från cigaretter till grillglöd kan vara orsaken, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef på länets räddningscentral.

Förra veckan avrådde brandförsvaret från att elda.