Dödade grannen med 21 yxhugg – hävdar självförsvar

Mord Segersjö Tumba häktad nekar
Polisen på plats efter att Segersjöbon blivit ihjälhuggen med yxa.
Flera grannar blev vittnen.
Nu har en man i 40-årsåldern dömts för mordet i Tumba i december.

Den nu dömde mannen har hävdat att han försvarade sig när Tumbabon miste livet en tidig morgon i december.

Hävdar nödvärn

I förhör han uppgett att han upplevt att han blivit attackerad av den nu döde mannen och att han som det står i domen ”agerat i nödvärn eftersom han varit utsatt för ett påbörjat angrepp – verkligt eller inbillat.”

Bodde i samma trappuppgång

Tumbabon blev ihjälslagen utomhus med 21 yxhugg av mannen som bodde i samma trappuppgång. Grannar skyndade till för att avbryta misshandeln och för att hjälpa den svårt skadade Tumbabon – men utan att lyckas. Den dömde flydde från platsen, men fångades in av grannar som höll fast honom.

Förklarar yxan

Den dömde har i sin tur hävdat att han var ute för att hugga julgran och att det var därför han var utrustad med både yxa och kniv. Han var också utrustad med balaklava, ofta kallad rånarluva.

Ropade på hjälp

Tingsrätten har i sin dom kommit fram till att det är den nu dömde mannen som var angriparen när Tumbabon miste livet i samband med att han var på väg till jobbet på morgonen, och att det inte handlade om något nödvärn. Vittnen har beskrivit attacken som målmedveten, men har sett dödsmisshandeln först efter att den nu döde Tumbabon ropat på hjälp.

Var passiv

Vittnena har dock beskrivit Tumbabon som försvarslös och passiv i det läget. Den nu dömde mannen skadades av två knivhugg, men i tingsrättens dom står det att utseendet på skadorna ger intryck av att detta skett i självförsvar.

Rätten: Handlade kontrollerat

Tingsrätten pekar i sin fällande dom på utredningen med styrka pekar på att den dömde mannen planerat ett angrepp mot Tumbabon. Rätten dömer honom för mord och skriver att utgångspunkten är fängelse i 14 år. Dock har rättsläkare bedömt att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det morgonen i december. Dock menar tingsrätten att mannen borde kunnat besinna sig och att han agerat kontrollerat.

Läkare: Risk för återfall

Mannen har nu dömts till rättspsykiatrisk vård. Läkarna har även gjort bedömningen att det finns risk att mannen återfaller i allvarlig brottslighet. Domen innebär vård med särskild utskrivningsprövning.