Zack vet hur en kladdkaka ska smaka

Han adderade brynt smör, flingsalt och hallongrädde till familjens recept.

Nu har 14-åriga Zack Aujalay från Enskede vunnit kladdkakeracet.

Kladdkakan är något av en outnämnd nationalbakelse. Recept på den söta mörkbruna skapelsen är de mest eftersökta på de flesta av landets matsajter.

Vågen för den populära kakan är inte heller något man väjt för i familjen Aujalay.

– Mamma, jag och syskonen har gjort kladdkaka så länge jag minns. Från det att jag var två år och mest slickade skålen har jag nog varit med och gjort kladdkakor, säger Zack Aujalay.

Han bakar inte för jämnan men då och då tar han sig an rulltårtor och småkakor, att få i sig något riktigt smaskigt är främsta drivkraften. Allra oftast gör han dock kladdkakor.

Och nyss vann han tionde upplagan av Arlas tävling kladdkakeracet på Bak- & chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö. Hans recept var ett av fem som vaskades fram bland 200 inskickade bidrag. Under mässan var det sedan upp till bevis i finalen inför publik.

– Det var lite nervöst. Allting var så seriöst med kockkläder och kockmössa, säger Zack.

Med motiveringen ”Less is more! Med en klar och tydlig tanke överfört i smak där toner av kraftfull nötig smak lyfter chokladen” utsågs han till segrare. Zack har inte deltagit i någon tävling tidigare, men med pappa Markus Aujalay som är stjärnkock och en familj som bland annat driver Wintervikens café är matiga sammanhang inget nytt för Zack.

– Jag har resonerat och bollat lite med pappa om receptet. Men det är förstås jag som har bestämt allt, säger han.

Ridning vid Enskede ridklubb är Zacks största fritidsintresse, men att i framtiden gå i föräldrarnas fotspår är inget han utesluter. Däremot har en del tankar om att bli bagare avförts från planerna.

– När jag förstod vilka tidiga morgnar det innebär var det inte lika intressant längre.

Fakta

Gjorde entré på 70-talet

Veckojournalens matskribent Margareta Wickman publicerade i slutet av 1970-talet ett recept på kladdiga muffins som i en P1-dokumentär om kakans ursprung tros var fröet till succén i Sverige.

Wickman fick receptet på en restaurang i Paris. Hon tror att succén berodde på att den inte var torr, utan kladdig och krämig som godis.

Fakta

Vinnarreceptet

Ingredienser

125 g Smör 3 dl strösocker

1 1⁄2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1⁄2 tsk flingsalt

1 1⁄2 dl vetemjöl

2 ägg

Hallongrädde:

3 dl vispgrädde

225 gram hallon

1 dl florsocker

eventuellt hallon som topping

Sätt ugnen på 150°. Bryn smöret, låt svalna något. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Rör ner övriga ingredienser till kakan i det brynta smöret. Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, cirkaa 25 min. Låt svalna. Vispa grädden löst. Värm hallon och florsocker 1-2 min i mikro och mosa ihop. Sila bort kärnorna. Vänd försiktigt ner hallonpurén i grädden. Servera med hallongrädden och eventuellt mer hallon.