ANNONS

Zethraeus blir inte frigiven

Dog efter födsel på BB Sophia

En 38-årig kvinna avled i förra veckan efter en komplicerad förlossning på BB Sophia. Ledningen tillbakavisar nu kritik mot klinikens vårdkapacitet.
ANNONS

Kvinnan födde på BB Sophia den 24 augusti, men komplikationer uppstod och kvinnans hjärta stannade.

– Vid förlossningen inträffade en svår, och för barnet akut livshotande komplikation. Samtidigt drabbades kvinnan av en plötslig cirkulationskollaps. Detta är en extremt ovanlig situation, säger Harald Almström, chefläkare vid BB Sophia.

Kvinnan fick intensivvård på BB Sophia där hennes tillstånd ska ha stabiliserats.

Men hon skickades sedan till Karolinska eftersom BB Sophia har ett avtal med landstinget som säger att detta ska ske när patienterna behöver intensivvård i mer än 17 timmar.

På Karolinska vårdades 38-åringen i en vecka, men kvinnans liv gick inte att rädda. Barnet ska ha klarat sig enligt uppgifter i andra medier.

BB Sophia har kritiserats av läkare för att man saknar tillräcklig kapacitet och bemanning inom anestesi- och intensivvård. Men den kritiken tillbakavisas.

– Detta är felaktigt, BB Sophia är en av Sveriges bäst utrustade förlossningskliniker med bred och hög specialistkompetens inom samtliga områden, säger Harald Almström.

Inspektionen för vård och omsorg ska nu utreda om det funnits brister i vården.

Stureplan Tommy Zethraeus dömdes 1995 för att ha skjutit fyra personer til döds och skottskadat ett 20-tal vid Sturecompagniet.

ANNONS

Han dömdes till livstids fängelse, men efter överklaganden fick Zethraeus tidigare i år sitt straff tidsbestämt av Örebro tingsrätt. Han skulle därmed kunna släppas ut i framtiden. Men nu har hovrätten rivit upp tingsrättens beslut. Risken för återfall i kriminalitet anses för stor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.