Zhala från Hjulsta gör musik på Robyns bolag

Zhala som växte upp i Hjulsta beskiver sin musik som kosmisk pop ­eller religiös rave. Nu ska hon ut på turné.
Zhala som växte upp i Hjulsta beskiver sin musik som kosmisk pop ­eller religiös rave. Nu ska hon ut på turné.
27-åriga Zhala Rifat från Hjulsta är den första som har blivit signad av ­artisten Robyns skiv­bolag Konichiwa ­Records.

– Det är grymt, hon är jävligt mäktig, säger Zhala.

Det självbetitlade albumet Zhala släpptes den 25 maj på Robyns skivbolag Konichiwa Records och fick lysande recensioner. ”Detta är kosmisk pop större än Vinter­gatan”, skriver Svenska Dagbladet.

På Konichiwa Records webbplats har Robyn skrivit att hon är så lycklig över att vara en del av introducera Zhalas musik till en ny publik: ”När Zhala sjunger öppnar sig himlen och stjärnorna kommer ner för att sväva ovanför mitt huvud och får mig att känna att allt är möjligt”.

Zhalas föräldrar kom från irakiska Kurdistan till Sverige på 80-talet. Hon bodde i Hjulsta med sin mamma och sina syskon från att hon var ett år fram till hon var 16. Skoltiden tillbringade hon på Hyllingeskolan och Hjulstaskolan.

Redan som nybliven tonåring nominerades Zhala till en grammis i kategorin ”Barn”, då hon var med i ett poesiprojekt vid Hjul­staskolan där barnens dikter blev tonsatta av Klas Widén.

– Det var så det var i Hjulsta, man fick vara med om mycket kreativt, säger Zhala.

På fritidsgården vid tunnelbanan gick hon i olika dansklasser.

– Jag gick på så mycket som möjligt, det var gratis.

Som 13-åring började Zhala i Tensta gospelskör. Där lärde hon känna Lykke Li och Mapei, som båda har blivit kända artister. Zhala har körat på Lykke Lis världsturné 2010 och på hennes hyllade album Wounded Rhymes 2011.

Efter gymnasiet på Södra Latin åkte Zhala till Los Angeles i USA för att studera musik.

Egna låtar började hon skriva tidigt. Att gå sin egen väg har inte alltid varit lätt. Fördomar om att det är svårt för tjejer med kurdiskt bakgrund har haft betydelse.

– Att folk har fördomar om det är ännu mer begränsande än att man kommer därifrån, vilket gör att många från liknande bakgrunder kanske har lite svårare att tro på sig själva. Om du är en invandrarsvensk och gör något som sticker ut blir det automatiskt politiskt.

Fakta

Zhala gör ­kosmisk pop

Namn: Zhala.

Ålder: 27 år.

Bor: Bagarmossen. Uppvuxen i Hjulsta.

Yrke: Artist.

Familj: Väldigt stor.

Aktuell: Med debutalbumet Zhala – första skivsläppet på Robyns skivbolag.

Musiken: Har kallats en kurdisk Lady Gaga. Beskriver sin musik som kosmisk pop eller religiös rave inspirad av kurdisk folkmusik.