Zin jobbar för att lyfta Vårby gård

Arbetet med Tillsammans för Vårby har också fått Zin Mayi att se annorlunda på sin egen framtid. Nu har intresset för att jobba med människor och att kunna förbättra för andra vuxit stort och hon vill utbilda sig till sjuksköterska eller lärare.
Arbetet med Tillsammans för Vårby har också fått Zin Mayi att se annorlunda på sin egen framtid. Nu har intresset för att jobba med människor och att kunna förbättra för andra vuxit stort och hon vill utbilda sig till sjuksköterska eller lärare.
Vännen och hiphopartisten Aiman från Vårby mördades i Alby natten till julafton förra året.
Vännen och hiphopartisten Aiman från Vårby mördades i Alby natten till julafton förra året.
Sedan 2013 har 70 ungdomar per sommar fått jobb med Tillsammans för Vårby. I år är antalet 90.
Sedan 2013 har 70 ungdomar per sommar fått jobb med Tillsammans för Vårby. I år är antalet 90.
Som projektansvarig för Tillsammans för Vårby ser Zin Mayi till att Vårby hålls rent och snyggt tillsammans med andra unga i området.

En lyckad satsning som har fått många att värna om sin närmiljö. Men andan fick sig en törn när vännen och lokalprofilen Aiman mördades i julas.

Zin Mayi visar runt i Vårby gård. Det är en solig eftermiddag och människor har gått man ur huse för att njuta av värmen och det vackra majvädret. På flera ställen grillas det, på lekplatserna trängs barnen och på idrottsplatsen spelas det fotboll.

– Jag älskar Vårby gård på sommaren, det är så fint här då, säger hon.

Vi passerar Bäckgårdsvägen och hon pekar mot sitt barndomshem. I stort sett hela uppväxten har 20-åriga Zin bott i Vårby gård, men när familjen skulle flytta till större lägenhet gick flyttlasset till Masmo.

– Det var tungt även om det bara var en station bort, för här i Vårby känns det tryggt. Här känner man sig bekväm, alla känner alla och vi är som en stor familj, säger hon.

Resten av eftermiddagen ska Zin planera inför sommarens jobb med Tillsammans för Vårby, ett projekt där unga får en chans att sommarjobba i Vårby samtidigt som området städas och rustas upp.

Hon började jobba med projektet 2013 och hon tycker att det har fått många unga i Vårby att se annorlunda på sitt område. Nu är hon platsansvarig och har hand om alla som ska sommarjobba.

– Jag tror att projektet har ändrat hur ungdomar här tänker. Man slänger inte skräp hur som helst längre och många tänker att ”varför förstöra i sitt eget område”. Och när vi också får komplimanger från andra boende i området för att vi gör så fint, då känns det extra skönt. Det är bra att kommunen sätter till resurser för det här, säger hon.

Men i julas fick den positiva trenden bland unga i området sig en rejäl törn. 20-åriga Vårbybon och hiphop-artisten Aiman Qabli, som var vän till Zin och som också hade arbetat med Tillsammans för Vårby, knivhöggs till döds utanför tunnelbanan i Alby. En 19-åring dömdes senare till ett års fängelse för gärningen.

– Det var en svår chock att en så nära vän mördades, man kunde inte ta in det. Många kände sig frustrerade efteråt eftersom det är var så onödigt. Jag saknar honom, men man lär sig att leva med det, säger hon.

Vi vänder tillbaka mot centrum och stannar till vid Vårbyskolan. Det är här unga träffas på fritiden och det är en plats som betyder mycket för många i Vårby, förklarar Zin. Där fanns också en hyllning till Aiman, men som nu är borttagen.

– Det är nolltolerans mot klotter i området, men på taket till skolan stod det RIP Aiman stort och det syntes tydligt från tunnelbanetåget. Det fick stå kvar ganska länge och jag tror att det var medvetet. Man visste att vi behövde det för att ta in det som hade hänt och för att kunna gå vidare, säger hon.

Fakta

90 får jobb i år

Tillsammans för Vårby är ett projekt i samarbete mellan Huddinge kommun, Fastighets AB Balder, Huge och Graflunds.

Sedan sommaren 2013 har 70 ungdomar per år fått sommarjobb inom främst fastighetsskötsel. I år är antalet ökat till 90 jobb.

Källa: Tillsammans för Vårby
Fakta

Trivs bäst på skolgården

Namn: Zin Mayi.

Ålder: 20 år.

Familj: Mamma Vian, pappa Wasfi, Zana, 19 år, och Zillian, 17 år.

Bor: Masmo.

Gör: Platsansvarig på Tillsammans för Vårby och pluggar på Röda korsets folkhögskola i Skärholmen, ”vill bli lärare eller sjuksköterska”.

Smultronställe i Huddinge: Skolgården på Vårbyskolan, ”det är där man träffas”.

Huddingebo jag är nyfiken på: Natalie Campo, också platsansvarig på Tillsammans för Vårby.