Zinat bokpratar på biblioteket

I morgon onsdag gästas biblioteket av en av landets bästa kvinnliga ståuppkomiker.

Zinat Pirzadeh, som kom som flykting till Väsby, ska att prata om sin ­debutroman.

I början av 1990-talet flydde Zinat Pirzadeh från Iran med sin son till Sverige. De kom till flyktingförläggningen i Carlslund.

– Det var både spännande och kusligt. Spännande för att både jag, som var runt 22–23 år, och min äldste son Armand upplevde flyktingförläggningen som så stor. Det var kusligt för att vi inte visste vart vi skulle ta vägen. Men vi hamnade ­sedan i Norrtälje innan vi åkte norrut, minns Zinat Pirzadeh sin allra första tid i Upplands Väsby.

Nu ser hon fram emot att få berätta om sin debutroman ”Fjäril i koppel”, som är den första boken i en trilogi. Den handlar om hennes upplevelser som barn och ungdom om tiden före och efter kulturrevolutionen i Iran.

Den andra delen, som ska heta ”Vinterfjäril” och som hon skriver på nu, handlar mer om hennes upplevelser som vuxen. Den planeras komma ut lagom till bokmässan i Göteborg nästa år.

Bortsett från den första och osäkra tiden i flyktingförläggningen har Zinat Pirzadeh fina minnen från Upplands Väsby.

Hennes make Knut Berggren har berättat om hur det var när han växte upp i Bollstanäs, om den fina naturen och nära till sjön.

– Han bodde ju där i många år och uppskattade den miljön innan han och hans familj flyttade in till stan. Sedan har jag en väninna som bor i kommunen så jag har varit här flera gånger.

Zinat Pirzadeh har skrivit lyrik, skönlitteratur, krönikor och även medverkat i flera filmer.

För två år sedan utsågs hon till landets bästa kvinnliga ståuppare på Svenska standup-galan.

Hur mycket ståupp det blir, i morgon klockan 19, när hon pratar om sin debutroman, som kom ut i september förra året, är dock oklart. Men det lär bli en tankeväckande upplevelse på biblioteket.

– Det blir ingen direkt föreläsning utan mer bokprat.