ANNONS

Zombieapokalypsen kommer till Upplands Väsby

Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert.
Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert.
Det positiva med med att bo i Upplands Väsby vid en katastrof är att det är lätt att ta sig därifrån.
Det menar zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer som föreläser i Upplands Väsby under den nationella krisberedskapsveckan.
– Rent fördomsmässigt finns det fler hårdrockare i Upplands Väsby. De har bättre kontakt med zombier, så de vet vad som väntar, säger han.
ANNONS

Tisdagen den 7 maj bjuder civilförsvarets frivilliga resursgrupp, FRG, i Upplands Väsby in zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer för att prata om hur man förbereder sig inför en katastrof, oavsett om den innehåller zombies eller inte. Enligt honom är det viktigt att tänka på vem man själv vill vara i en krissituation.

– Vem vill du vara när krisen kommer, en som hjälper andra och bidrar och är aktiv, eller någon som låser in sig hemma med sina konservburkar?

Gemenskapen viktigare än maten

Herman Geijer är författare och expert på zombier och överlevnad. Han skriver och föreläser om katastrofer, krisbeteenden, mänsklig psykologi och överlevnad. 

Han menar finns det viktigare saker än de materiella prylarna vid en krissituation. Vatten och mat är essentiella, men framför allt klarar en ensam människa sällan av en kris. Det första man bör göra vid en katastrof är att ta kontakt med folk och hjälpas åt.

– Prata med era grannar. Hitta andra och kolla vad man kan göra tillsammans. Behöver någon annan hjälp av dig, eller behöver du hjälp av någon? Vi är rätt sårbara, säger han.

De bästa tipsen för att överleva

Herman Geijers bästa tips för att överleva en katastrof är att träna, lära känna sina grannar och ha koll på sina lokala föreningar. I sitt eget bostadsområde i Stockholm har han en ”preppa-tillsammans-grupp” i vilken de försöker lösa teoretiska scenarion. Grannar och människor i ens närhet har information och kan hjälpa varandra.

– Det är viktigt att fysiskt hålla sig i form och veta vad man klarar av, säger Herman Geijer.

– Och var organiserad i någon typ av förening. FRG gör ett jätteviktigt jobb, men en hyresgästförening, sportförening, kommunala samlingspunkter, det spelar ingen roll. Det är viktigt att ha nätverk och resurser.

Herman Geijers överlevnadsbok för barn.

När Upplands Väsby krisar

Vid katastrofer har storstadsområden ganska mycket problem, jämfört med landsbygdsorter, menar Herman Geijer.

ANNONS

– Det bor många människor på samma ytor och det blir svårare att gå på toaletten och få tag på mat till exempel, säger han.

– På landsbygden är man något bättre förberedd, man är mer van vid att det blir olika typer av avbrott.

Den ljuspunkt som enligt honom talar för Väsbybor vid en katastrof är att det är lättare att ta sig bort från Upplands Väsby än från ett innerstadsområde i Stockholm – och vid en eventuell zombieapokalyps kan det vara så att Väsbyborna är mer bekanta med zombier.

– Rent fördomsmässigt finns det kanske fler hårdrockare i Upplands Väsby som har bättre kontakt med zombier, så de vet vad som väntar, säger Herman Geijer.

 

Fakta

12 sätt att överleva en katastrof

En föreläsning om hur man förbereder sig och vad man kan göra för att öka chanserna att klara en katastrof eller en oväntad händelse.

När:  Tid: 7 maj kl. 18.00 – 19.30

Var:  Messingen, Love Almqvists torg 1

Arrangör: FRG Upplands Väsby

Fri entré

Läs mer på evenemangets hemsida.

Källa: Upplands Väsby kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.