Välj ditt område
Fisk, fågel eller mittimellan? Höga hus väcker känslor.
Fisk, fågel eller mittimellan? Höga hus väcker känslor.

Het debatt om skrapor i Häggvik

Nyheter / Okategoriserade Vidrigt! Härligt! Och hur ska man lösa trafiken?
Planerna på tre 23-våningshus i Häggvik har väckt starka känslor.

Häggviks handelsplats ska förvandlas till tät stadsbebyggelse med 1500 nya bostäder. Planerna har väckt debatt med stundtals starka känslor – bland annat på facebook-gruppen Aktuella politiska frågor i Sollentuna.

Somliga menar att det behövs fler bostäder, att det är en bra plats att förtäta på och att höga hus är ett välkommet inslag i stadsbilden.

Andra är inte lika förtjusta över planerna.

Mitt i Sollentuna har pratat med två Sollentunabor med lite olika syn på förslaget. En av de som applåderar är Sören Holdar.

– Jag växte upp i det kvarteret, man ser mitt föräldrahem från Stinsens huvudentré. När jag växte upp fanns det kor på Knivsta gård, det var på gränsen till en lantlig idyll. Sedan har området ändrat karaktär helt och blivit ett industriområde, och att man nu ska göra det levande igenom genom att bygga bostäder är jättebra. Sådana här frågor handlar mycket om inställning. Min mamma, som bor kvar i huset, fyllde 90 år i julas och hon tycker att det är kul att det händer saker här. Hennes barnbarn behöver någonstans att bo, säger Sören Holdar.

På andra sidan podiet står Ragnar Ståhle, Sollentunabo och tidigare ledamot i samhällsbyggnadsnämnden för Kristdemokraterna.

– Vi pratade om det här i går i familjen och sa att det är tur att vi bor på den andra sidan av järnvägen. Det är inte så kul att få de där ”pinnarna” där. Det är inte fel i sig att förtäta det här området, det är inte snyggt idag. En annan fördel är att det kan skynda på den södra uppgången till pendeltåget. Men varför bygga så högt, är det verkligen kostnadseffektivt? Bland annat med tanke på brandsäkerhet. När jag satt i samhällsbyggnadsnämnden i början av 00-talet såg vi hur allt snack om att bygga höghus försvann efter 11 september-attacken, men det motståndet har försvunnit med tiden, säger Ragnar Ståhle.

 

Här är några kommentarer från facebook-gruppen Aktuella politiska frågor i Sollentuna:

”Man behöver nog jobba på en bättre in- och utfartslösning med fler bilar. Redan nu är det ganska kaotiskt att ta sig ut från Häggviks handelsplats”.

” FY FAN VAD VIDRIGT! Det här kommer att bli Sollentunas död”.

”Härligt! Kommer göra handelsplatsen mer levande och det är ett utmärkt boende för de som vill pendla, särskilt om den södra uppgången i Häggvik byggs. Nu gäller det bara att ligga i fas med planering av skolor mm. Och så håller vi tummarna för att det går smidigt, men det är ju inte så många boende intill som kan överklaga”.

Läs mer om byggplanerna vid Häggviks handelsplats:

Därför kan Sollentunas högsta hus byggas i Häggvik

1000 bostäder kan byggas vid Stinsen

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Man blev bestulen – följde efter tjuven

Insändarskribenten tycker att föräldrar börjar bli ett allt större arbetsmiljöproblem för lärarna
Debatt

DEBATT: ”Föräldrarna ska inte styra i skolan”

Nyheter

Två till sjukhus efter misshandel i Tyresö

Nyheter

Reaktioner på OS-beskedet: ”Oansvarigt”

Terrordådet

Alla utskrivna från sjukhus efter terrordådet

Nyheter

En alldeles särskild matlagningstävling