ANNONS

Ripon kastades omkull av explosionens tryckvåg

kist, husby, sprängning. På våning tre Tönsbergsgatan i Kista, Husby bor Ripon Chowdhury med sin papegoja Dobbie. Bomben exploderade bara några meter från hans ytterdörr.
Både Ripon papegojan Dobby klarade sig oskadda efter smällen. Men båda är väldigt skärrade.
Ripon Chowdhury står i köket och brer en nattmacka. När han går ut i hallen för att titta till sin papegoja Dobby smäller det. På några sekunder förvandlas köket till en krigszon.
ANNONS

Utanför Ripon Chowdhurys lägenhet på Tönsbergsgatan i Husby hände något under natten till tisdagen som han kommer minnas under resten av sitt liv.

Hela hans lägenhet började skaka, han hörde ett öronbedövande ljud, sedan var hans lägenhet fylld av glassplitter och en vit, tjock rök. Han kände en stark lukt som påminde honom om svavel och nyårsraketers krut.

Ripon och papegojan Dobby flög till marken

Till en början förstod han inte vad som hade hänt. Hans lägenhet hade på bara några sekunder förvandlats till vad som påminde om en krigszon. Han låg omkullkastad på golvet och genom ringandet i hans öron hörde han sin papegoja Dobbys stressade skrik.

– Jag lyfte upp hennes bur som hade ramlat till marken. Jag förstod ingeting. Jag kände att det luktade som en bomb och lägenheten var fylld av en vit tjock dimma. Jag såg ingenting och det var som att jag var döv, säger han.

kist, husby, sprängning. På våning tre Tönsbergsgatan i Kista, Husby bor Ripon Chowdhury med sin papegoja Dobbie. Bomben exploderade bara några meter från hans ytterdörr.

Papegojan Dobby och hennes bur flög i marken av explosionens chockvåg. Men Ripon säger att hon mår bra trots omständigheterna. Foto: Christian Lärk.

Köket var förstört

Hans första tanke är att mikrovågsugnen exploderat. När han tittar in i köket ser han ett trasigt köksfönster, ett förstört köksbord och glassplitter överallt. Då förstår han att det är någon form av bomb som briserat.

Nära att det slutade olyckligt

Det var enligt honom nära att det hade kunnat gå väldigt illa.

– Jag kunde inte sova så jag var stod i köket och gjorde en nattmacka. Jag hade bara hunnit ta något steg ut ur köket innan det smällde. Om jag hade varit i där när det hände hade jag inte varit här i dag, säger Ripon Chowdhury.

ANNONS

Försökte hjälpa grannarna

När Ripon förstår att det varit en kraftig explosion går han ut på loftgången och försöker hjälpa sina grannar men eftersom det är glassplitter överallt vill de inte komma ut.

Då hör han den andra smällen – explosionen i på Sorögatan i Kista.

– Då tänkte jag att det är något som inte stämmer. Det här är inte något som händer i Sverige, säger Ripon.

Några minuter senare hörde han sirener och området lystes upp av brandkårens blåljus som kunde hjälpa Ripon och hans grannar.

Jag kan inte sova. Det är inte alls bra för mig mentalt, det är katastrof

Ripon Chowdhury

När Mitt i Stockholm träffar Ripon på onsdagseftermiddagen har bostadsbolaget Hembla redan varit där och städat och satt in nya fönster. Men i de flera hundra lägenheterna i de fyra huskropparna på gården är nästan alla fönster förstörda.

Han säger att han mår bra fysiskt men att han känner stor olust.

– Jag kan inte sova. Det är inte alls bra för mig mentalt, det är katastrof, säger han.

Två barnfamiljer och en sjukpensionär

Han kan inte förstå varför någon skulle vilja utsätta han och hans grannar för något sånt här.

– Vi är väldigt nära varandra här. Jag bor två lägenheter från där bomben smällde. I de andra lägenheterna bor två pensionerade par och jag är en sjukpensionär som bor själv här, säger han.

kist, husby, sprängning. På våning tre Tönsbergsgatan i Kista, Husby bor Ripon Chowdhury med sin papegoja Dobbie. Bomben exploderade bara några meter från hans ytterdörr.

Ripon Chowdhury säger att han är imponerad över hur snabbt han har fått hjälp. Foto: Christian Lärk.

ANNONS