0 poäng i ligan: ”Vi kommer att kämpa till slutet”

Akropol sluter sig samman inför kvalet.
Akropol sluter sig samman inför kvalet.
Cecilia Ferm till vänster funderar på comeback och är en joker i kvalet. Här tillsammans med Nina Baresso som lämnade klubben efter förra säsongen.
Cecilia Ferm till vänster funderar på comeback och är en joker i kvalet. Här tillsammans med Nina Baresso som lämnade klubben efter förra säsongen.
Maria Melkon
Maria Melkon
Jimmy Larsson Hagberg
Jimmy Larsson Hagberg
Akropol har inte tagit en poäng i basketligan hittills. Laget har skakats av interna strider och flera spelare har lämnat mitt under säsong. I slutet av mars väntar ett ovisst återkval - men det är osäkert om klubben ens anmäler ett lag till ligan.

Tjugoen matcher har spelats i basketligan dam. Akropol ligger sist – med noll poäng.

– Vi är alla beredda på kval och kommer att kämpa till slutet, säger lagkaptenen Jovana Ciric.

Problemen har hopat sig för Rinkebylaget under säsongen.

Ett hårt slag rent spelmässigt var den svåra knäskadan på nyförvärvet Katarina Milenkovic. Med henne försvann viktiga centimetrar under korgarna.

Laget har även skakats av interna konflikter och flera spelare har lämnat klubben mitt under säsong.

På Akropols Instagramkonto vädrade några av avhopparna sitt missnöje med hur damlaget har skötts och hävdade att det inte längre finns några ”äkta” akropolare kvar i klubben.

Förra lagkaptenen Maria Melkon är en av dem som valt att lämna klubben, men hon vill inte säga något just nu eftersom det kan skada hennes framtida karriär och klubben.

– Jag kommer att fortsätta spela basket, men inte i Akropol, säger hon.

Klubbens ordförande Jimmy Larsson Hagberg blir förbannad över att anklagas för att ha bytt ut ”äkta akropolare” mot nya spelare. Enligt honom så har Akropol inte sagt upp ett enda kontrakt. Spelarna har själva valt att lämna.

– Det här laget har en tradition av att vilja sparka tränare. Nu lämnade ett par av dem för att vi inte ville göra det, säger Jimmy Larsson Hagberg.

Klubben vill fortfarande bygga laget kring egna produkter, men det har varit lättare sagt än gjort. Ett par spelare slutade exempelvis för att de inte klarade av att kombinera sina arbeten med elitbasketen.

Damlagets coach Johnny Ishak beklagar att så många av de ursprungliga akropolarna har valt att lämna.

– Men det är bättre harmoni i laget nu. Man får satsa på den nya generationen, som vi alltid velat, säger han.

En rad U19-spelare är på väg uppåt. Några, däribland Safina Adam, har redan gjort entré i ligan.

Längre ner i åldrarna är återväxten fantastisk.

– Vi har hur mycket tjejer som helst som vill spela basket, säger Jimmy Larsson Hagberg.

I slutet av mars väntar ett ovisst återkval för damlaget – men det är osäkert om Akropol ens anmäler ett damlag till ligan enligt Jimmy Larsson Hagberg.

Klubben har förvisso en viktig uppgift att fylla i damligan, menar han, eftersom det med undantag av Fryshuset ”är mycket blont”.

– Basket är en sådan fantastisk integrationssport, men det syns inte så mycket vare sig i landslaget eller i ligan. Om vi försvinner så är det ingen kvar med den profilen, säger Jimmy Hagberg Larsson.

Men ekonomin måste hålla för spel i högsta serien, utan att ungdomsverksamheten riskeras, och där har klubben inte lyckats.

En orsak till de låga intäkterna, tror han, är överfallen på honom och den dåvarande tränaren Ali Ghanim i november 2014.

– Några sponsorer drog tillbaka sitt stöd efter det, vilket bara är att beklaga, säger Jimmy Larsson Hagberg.