13-årig talang fick göra A-lagsdebut

Sebastian Walfridsson är van att tillhöra de största på isen. I seniormatchen mot BM Hockey var det annorlunda.
Sebastian Walfridsson är van att tillhöra de största på isen. I seniormatchen mot BM Hockey var det annorlunda.
Värmdö HC förlorade och Sebastian Walfridsson gick av isen poänglös. Efteråt var han ändå historisk. 13-åringen är den yngste att debutera i Värmdö HC:s A-lag.

Sebastian Walfridsson hade tränat med Värmdö HC:s 15-årslag på förmiddagen förra söndagen. Därefter begav han och pappa Morgan sig till Nacka ishall för att se Nacka HK:s Team 98 möta Huddinge.

– Det var en bra match och eftersom vi inte hade något speciellt för oss åkte vi dit.

Matchen hann knappt börja innan pappans telefon ringde.

– Det var tränaren som ringde och sa: ”Wali, du ska spela med A-laget. Först trodde jag att det var ett skämt, sedan blev jag alldeles till mig.

Matchen var borta mot MB Hockey, samling klockan 15.30 i MB-hallen i Sätra.

– Vi åkte hem direkt och packade väskan, fyllde en vattenflaska och köpte en kycklingsallad på Vivo på Ingarö. Jag åt bara lite grann, jag ville inte ha för mycket mat i magen och riskera att få håll.

Med nervösa steg klev han över omklädningsrummets tröskel.

– Alla i A-laget kom fram och hälsade och tyckte att det var kul att jag skulle vara med och testa.

Flera ordinarie A-lagsspelare var skadade och eftersom A-juniorerna var upptagna med en hemmamatch mot Visby blev det inget se och lära för Sebastian Walfridsson. Han fick vara med direkt.

– Jag fick spela vänsterback. De berättade vilka jag skulle spela med och vem jag skulle byta med. De sa: ”Spela enkelt och smart. Vi hjälper till med det du behöver hjälp med.”

Den 176 centimeter långe och 74,5 kilo tunge backen är van vid att tillhöra de större spelarna i U15-serien. Bland motståndarna i MB Hockey fanns de som var 10–15 centimeter längre och lika många kilo tyngre.

– Jag brukar oftast kunna flytta på spelarna framför målet och trycka undan dem. Nu var det inte lika lätt, men jag tycker ändå att det gick ganska bra.

Värmdö tog ledningen med 3–2 när mindre än tio minuter återstod av matchen. Men MB Hockey kvitterade ganska omgående och kunde sedan avgöra i förlängning.

Trots nederlaget var det en stor upplevelse för Sebastian Walfridsson.

– Det var jättekul och ett stort framsteg. Jag hoppas jag får vara med fler gånger. Jag blev väldigt väl omhändertagen. De andra spelarna peppade mig hela tiden, klappade mig på benskydden med klubborna och sa: ”Bra spelat!”, ”Bra byte!”

Vid sidan om seriespelet med U15-laget väntar under våren uttagningar till Stockholms TV-pucklag. Sebastian Walfridsson är ett år yngre än många andra spelare som har kallats.

– Jag hoppas komma med redan i år. Men gör jag inte det har jag ju ett år till på mig.

Vad har du för mål på längre sikt?

– Mitt stora mål är att spela i NHL, det har jag alltid drömt om. Sedan vill jag naturligtvis spela i landslaget också – det vore stort.

Fakta

Andra ungtuppar på is

Fredrik Möller, Rögle BK, yngste elitseriedebutanten någonsin. 16 år och 29 dagar när han debuterade den 14 januari 1993.

Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche, yngste lagkapten i NHL någonsin. 19 år och 286 dagar när han utsågs i september 2012.