13 tappra håller liv i en döende sport

Kamp på hög nivå. Eftersom spelarna är så få blir det oftast gemensam träning för pojk- och flicklaget i Dalarö sporthall.
Kamp på hög nivå. Eftersom spelarna är så få blir det oftast gemensam träning för pojk- och flicklaget i Dalarö sporthall.
Volleyboll är en utdöende sport i Haninge kommun. Enda klubben med en liten livsgnista kvar är Dalarö SK, men de har bara 13 barn och ungdomar i spel.

Räddningen kan vara fler halltider i Handen.

Samtliga aktiva i Dalarö SK:s volleybollsektion är på plats för torsdagsträningen. Barnen och ungdomarna har gott om plats eftersom de bara är sju tjejer och sex killar.

Fystränaren Peter Mclaine ser till att de är rejält uppvärmda innan det är dags att spela volleyboll.

– Inget flams! Ni ska upp, rusa och sedan hoppa. Är det någon som fuskar börjar vi om från början.

Det muttras lite, men när träningen med boll drar igång höjs stämningen rejält.

– Det som jag tycker är så roligt är att det är mycket strategi i volleyboll. Både hjärnan och kroppen får jobba, säger 13-årige Max Junestrand.

14-åriga Linea Owenius-Nygren har hittat sin favoritsport. Men hon tycker det är synd att spelarna i Dalarö SK är så få.

– Vi som är här har spelat med varandra väldigt länge. Vi behöver nya och fler lagkamrater för att utvecklas.

De tappra 13 i Dalarö SK är faktiskt de enda som spelar organiserad volleyboll i hela Haninge.

Tränaren Fia Nygren är rädd att sporten kommer att dö i kommunen.

– Jag var med och startade vår volleybollsektion 2006. Då hade vi 30 barn som spelade. Men flera valde så småningom att spela handboll i stället. Det är ju roligt att de gillar bollsport, men vi hade hellre sett att de stannat hos oss.

Klubben försöker marknadsföra sig så gott det går för att få nya medlemmar.

– Det har kommit barn från hela kommunen som provspelat hos oss, säger Nygren. Men de kommer inte tillbaka eftersom de tycker att det är för långt att åka. Några tyckte det var läskigt att åka buss hit på kvällen eftersom det inte finns någon gatubelysning.

För cirka 20 år sedan var det bra drag på volleybollen i Haninge. Det fanns tre klubbar: Handens VBK, Haninge VK och Vendelsö 4H. I Vendelsö spelade för övrigt Johan Isaksson som nu är förbundskapten för herrlandslaget.

Fia Nygren hoppas att volleyboll åter ska bli hett i Haninge.

Enligt henne måste klubben i så fall få fler träningstider i hallar som är centralt placerade i kommunen. Det skulle locka de som inte vill åka till Dalarö.

– Nu har vi en timme i Torvallas B-hall, och det räcker inte. Vi skulle behöva tre tvåtimmarspass i veckan för att kunna erbjuda tillräckligt bra träningsmöjligheter.

Linea Owenius-Nygren och de flesta av hennes klubbkompisar skulle få längre resväg om det blir Torvalla i stället för Dalarö sporthall.

– Men det gör inget. Jag vill ha nya kompisar. Om vi tränar i Torvalla tror jag det lockar både nya spelare och tränare.

Fakta

7 500 aktiva spelar volleyboll

Cirka 200 föreningar med totalt 7 500 spelare inom volleyboll och beachvolley är medlemmar i Svenska Volleybollförbundet som bildades 1961.

Sporten uppfanns i USA 1895. Den hette först mintonette, men bytte snart namn till volleyboll.

Volleyboll är en av världens största lagidrotter med 35 miljoner spelare i 218 länder.

Volleyboll blev OS-sport 1964. Beachvolleyboll gjorde premiär i OS 1996.